Bästa tipsen för en lyckad norrskensspaning

Uppdaterad 2018-11-03 | Publicerad 2018-10-29

Drömmen om att få se ett riktigt sprakande fyrverkeri av norrsken är stor hos många. Här är expertens bästa tips för en lyckad norrskensspaning.

Har du sett bilder på norrsken där hela himlen flammar av dansande färger. Men på din egen norrskensspaning bara sett en himmel som med mycket god vilja möjligen skiftar lätt i grönt? Att spana efter norrsken är inte alltid så enkelt. Här är experternas bästa tips.

– Om vädret svårt att förutspå så är norrskenet ännu svårare, säger Jörgen Tannerstedt, norrskensexpert, naturfotograf och lärare i Kalmar.

Tillsammans med Carl Bergstrand på Gotland, och Rasmus Evensen i Åre driver han facebookgruppen Norrsken Sverige som på några år ökat sitt medlemsantal från 230 till 56 000.

– Carl Bergstrand var fascinerad av norrsken. När han flyttade till Gotland upptäckte han att det fanns norrsken även där, säger Jörgen Tannerstedt. När vi förstod att norrsken sprider sig neråt landet lite då och då ville vi sprida kunskap och information om det. Det är så kul att från att ha varit en rätt nördig aktivitet har det blivit lite av en folkrörelse. Det märker vi nu när det börjar växa till ett allmänintresse, då kommer de mer specifika frågorna, det har verkligen sin charm på sitt sätt. Vi har till och med fått tackmejl från folk som stått och gråtit ute i mörkret när de har fått se norrskenet för första gången.

För Jörgen Tannerstedts egen del började intresset med astronomifotografering som utvecklades till ett allmänt intresse om det som händer om natten. Han såg ofta norrsken med förstod inte att det verkligen var det. Ofta var det bara som en grön missfärgning på det han fotograferde. Norrsken men fattade inte att det var det. Efter ett tag hitade han facebookgruppen Norrsken och gick med, där han snart blev han administratör.

– Det var nog tack vare mina fotokunskaper. Nu för tiden börjar mobilernas kameror bli så bra att det till och med går att fota norrsken med dem, säger Jörgen Tannerstedt.

När det ser ut att finnas chans att få se norrsken över större delar av Sverige tipsar Jörgen Tannerstedt och Carl Bergstrand sina följare på Facebook.

– Vi gör egna analyser där vi utgår från rådatan på spaceweatherlive.com där all data från Nasa och de satelliter som ligger ute finns. De appar som finns kan inte se variationerna utan kör med ett genomsnittligt KP-värde vilket gör det trubbigt och grovt och då är det lätt att missa snabbare förändringar, säger Jörgen Tannerstedt.

KP-värdet används när man vill veta hur långt söderut norrskenet kan ses. Ju högre siffra desto längre ner i Europa kan norrskenet visa sig. Hela Sverige har chans att se norrsken vid ett KP-värde kring 5–6 och högre. KP-skalan är en fingervisning om hur aktivt jordens magnetfält är.

– Våra prognoser slår in väldigt väl. Ibland är vi lite försiktiga, vi vet ju att att vi skickar ut ett par tusen människor på spaning och då vill vi ju att det ska vara rätt. Men vi blir bättre och bättre, säger Jörgen Tannerstedt.

Jörgen Tannerstedt förklarar att han kan fotografera norrsken minst 20 gånger per år på Öland. Men att se norrskenet med blotta ögat kan han bara göra 5–6 gånger och av de gångerna är det kanske ett tillfälle som är riktigt bra, som den 7 oktober i år då nästan hela Sverige kunde se norrskenet som dansade över himlen.

– Man får vara ganska optimistisk när man jagar norrsken på Öland. Man måste chansa helt enkelt och bege sig ut. Man står där och väntar och väntar och sedan kan det smälla till i 30 sekunder, tittar du ner i mobilen just då så kan du missa det, säger Jörgen Tannerstedt.

Så ladda med tålamod, varma kläder och håll koll på KP-värdet så ökar chanserna att få syn på de gröna himlaspelen. Här är tipsen för en lyckad norrskensspaning.

Ha rimliga förväntningar

  • Norrskenet som du kommer att se kommer troligtvis inte att se ut som de bilder du sett. En kamera kan fånga betydligt mer ljus och framförallt färger än vad våra ögon kan. Vid lugna förhållanden och när norrskenet bara ligger och glöder lite lågt på himlen reagerar de flesta inte på det och på sin höjd kanske de uppfattar det som ett ljusare dis som ligger där. Men färgerna finns där och vid riktigt kraftiga norrsken kan man se både de gröna och röda färgerna och en sprakande show när ljusa pelare spelar fram på himlen.
Ju längre norrut du är desto större är chansen att få se norrsken.

Det här är norrsken

  • Norrskenet uppstår när laddade partiklar från solvinden kraschar in i jordens atmosfär vilket det oftast gör i en oval i områden kring polcirkeln. När aktiviteten på norrskenet ökar så utökas denna oval i storlek och då även området där man kan se norrsken. Det här gör att vi under gynnsamma förhållanden kan se norrsken i hela Sverige, även längre söder ut. Exempelvis kan man fotografera norrsken från Öland 20–30 gånger per år, men det är kanske bara 5-6 gånger av dem som är något märkvärdigt och endast 1–2 av dessa tillfällen som är en show att tala om för ögat. Norr om polcirkeln är man nästan garanterad norrsken med undantag för endast ett fåtal kvällar under veckan.

Bästa platserna

  • Abisko i Sverige, Tromsö i Norge och Kakslauttanen i Finland är kända för sitt utmärkta läge för att se norrsken. Även Island, Grönland, Kanada, Alaska och norra Sibirien ligger bra till.

Mörker

  • Leta reda på en plats med lite bebyggelse och ljusföroreningar. Låt dina ögon anpassa sig till mörkret så får du ut maximalt av norrskenet . Ställ ner ljusstyrkan på mobilskärmen och undvik gärna den och andra starka ljuskällor under tiden. Då kommer du att se fler detaljer och färg i norrskenet.

Säsongen

  • Kopplat till mörkret är årstider och tid på dygnet. Norrsken sker hela tiden - året om och dygnet runt. Men det är först när det är mörkt som vi kan se det med våra ögon. Det här gör att man i södra Sverige har en säsong som sträcker sig från augusti till mitten av maj medan man i Abisko har bra mörker från september till april.

Tid på dygnet

  • Det är helt omöjligt att svara på. Det beror helt på solvinden. Allt från direkt när det mörknar till klockan 3 på natten, men vanligen brukar det vara rätt bra aktivitet mellan 21 och 01.

Väder

  • Eftersom det är himlen det handlar om så spelar vädret in. Det kan spela särskilt stor roll vid kuster och vid bergskedjor där man kan ha lokala gluggar i eventuella molntäcken. Abisko, Öland och Gotland är platser som normalt har lite mindre nederbörd och moln än andra platser i landet.
  • Vädret gör också att det kan vara svårare att se norrsken från november till januari eftersom det ofta är grått och igenmulet. Det gäller att hålla koll på vädret och lokala skillnader.

Tålamod

  • VIKTIGAST AV ALLT. Ett gott tålamod underlättar då ett svagt norrsken på bara någon minut kan explodera upp på himlen och bli väldigt aktivt för att minuter senare återgå till att bara glöda lite svagt i horisonten igen.
  • Bor man i de mer sydliga delarna av landet, får man vara beredd på att det troligen inte kommer att bli något majoriteten av de gånger man åker ut. Men när det väl klaffar och alla förutsättningar stämmer, så är det värt alla misslyckade gånger. Har man inget tålamod, åk norrut.

I facebookgruppen Norrsken Sverige får du uppdaterade prognoser om när chanserna är som störst. Här rapporteras det också så snart det ser ut som att norrskenet letar sig ner lite längre söderut.

Det finns också appar där du själv kan hålla koll på chanserna att se norrsken. Dock är nästan samtliga appar som finns på marknaden rätt trubbiga verktyg och hänger inte med vid snabba förändringar och då finns det risk att man missar många möjligheter.

Följ ämnen i artikeln