Kristrött MP vill gå vidare

Publicerad 2016-07-08

Politik. Nya språkröret Isabella Lövin slog ett slag för visionär realism i sitt första Almedalstal. Nu vill Miljöpartiet lämna krisen bakom sig och prata klimatpolitik.

Efter ett tufft år för Miljöpartiet och bara ett par månader som språkrör gjorde Isabella Lövin debut på Almedalsscenen. Precis som de flesta andra partiledarna som talat i Almedalen under veckan pratade hon länge om Sverige, men inte om utsatta bostadsområden, hotade värderingar och svenskhet. Hon målade i stället upp en positiv bild av Sverige.

Tyska kolgruvor

Och även om hon inte nämnde försäljningen av Vattenfalls tyska kolgruvor, så vände hon sig till besvikna miljöpartister och miljövänner, som tycker att MP kompromissat bort sin gröna själ:

– Utsläppen minskar inte om man hoppar av förhandlingar när man inte får igenom precis allt man tycker, sade hon.

Som ett sju-procentsparti måste man inse att 93 procent av väljarna röstade på något annat parti, tyckte Lövin, som trummade in det nya MP-mantrat visionär realism.

Och hon höll närmast en lovsång till EU och varnade för enkla budskap och lösningar i kölvattnet efter brexit.

– Det här är farligt på riktigt. Här vill jag, och här vill Miljöpartiet, stå för någonting annat. Vi ska inte bidra till att förenkla och fördumma, sade Isabella Lövin.

Tröstpris

Tidigare på dagen utsåg regeringen en av de skarpaste kritikerna mot försäljningen av Vattenfalls kolgruvor, Svante Axelsson, till nationell samordnare för ett fossilfritt Sverige.

Ett slags tröstpris till Miljörörelsen om man så vill.

– Svante Axelsson är ju en fantastisk kunnig, entusiasmerande och trovärdig person som har ett unikt högt förtroende i alla sektorer i Sverige. Jag kan inte se någon bättre person än Svante Axelsson att ta på sig den här uppgiften, sade Isabella Lövin till TT.

Axelssons uppdrag blir att stimulera och engagera fler aktörer både nationellt och internationellt och att samla och utbyta erfarenhet samt sprida goda exempel på hur man når ett fossilfritt samhälle.

Många samordnare

Frågan är hur många nationella samordnare Sverige nu har.

– Jag har inte räknat dem, men det är ju ett bevis på regeringens höga ambitionsnivå att vi ser att det finns jättestora utmaningar på en lång rad områden där vi behöver samla en rad olika aktörer, sade Isabella Lövin, som tror att det nu kommer att bli en rejäl uppväxling för initiativet att nå ett fossilfritt samhälle.

Beslutet att låta Vattenfall sälja brunkolsgruvorna i Tyskland får inte stå i vägen för allt miljö- och klimatarbete regeringen gör nationellt och internationellt, anser hon.

TT