Mehmet Kaplan avgår efter kritiken

Publicerad 2016-04-18

Politik. Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) avgår, meddelar statsminister Stefan Löfven på en presskonferens.

Kaplan själv gör bedömningen att debatten gör det svårt för honom att sköta ministerjobbet.

Stefan Löfven tog emot Mehmet Kaplans begäran om entledigande i dag, och beviljade den.

– Mehmet Kaplan gör en samlad bedömning att hans agerande i relation till externa religiösa och politiska organisationer har lett till en diskussion som står i vägen för hans uppgifter som statsråd och jag delar den bedömningen, säger Löfven.

– Jag har lärt känna Mehmet Kaplan som en man med humanistiska och demokratiska värderingar. Men ett statsråd ska kunna representera Sveriges regering på ett otvivelaktigt sätt och om detta får det inte råda några som helst tvivel eller tveksamheter. Mehmet Kaplan har därför kommit fram till att han bör fortsätta sitt politiska engagemang utanför regeringen.

Står i vägen

Mehmet Kaplan, som också medverkar på presskonferensen, säger att han tar avstånd från alla former av extremism.

– Vi har hamnat i en situation där vem jag är och står för ifrågasätts och där dessa ifrågasättanden nu står i vägen för att uträtta det som krävs. Därför väljer jag att kliva åt sidan, säger Kaplan.

Hans avgång ska inte ska ses som en bekräftelse på att de uppgifter som spridits om honom är riktiga, säger han.

– Jag vet vem jag är, vad jag har gjort och jag har svarat på det. Därför kan jag tryggt välja att kliva av när situationen gör det svårt för mig att göra det som mitt parti och regeringen har att göra, säger Kaplan.

– Jag känner ett mycket starkt stöd från mitt parti, men mitt engagemang får nu ta andra former än att sitta i regeringen. Mer dramatiskt än så behöver det faktiskt inte bli.

Språkrören förstår

Språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson deltar inte på presskonferensen, men skriver i ett skriftligt uttalande.

"Som kollegor till Mehmet Kaplan har vi på nära håll i många år sett hur han har kämpat outtröttligt för mänskliga rättigheter, demokrati och dialog. Mehmet har både förmågan och modet att ta denna dialog till några av de arenor där det behövs som allra mest. Denna typ av mod är lika viktig för vårt samhälle som den är provocerande för vissa", skriver Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson i ett skriftligt uttalande.

"Vi har aldrig tvivlat på vem Mehmet är som person eller vilka hans drivkrafter är. Inte igår, inte idag, och inte imorgon. Han är en av alla oss som varje dag kämpar mot rasism, antisemitism, islamofobi och alla former av extremism", fortsätter de.

"Mehmets beslut att begära avsked som statsråd är förståeligt. Vi beklagar djupt den negativa bilden av Mehmet, men utifrån omständigheterna så respekterar vi hans analys och beslut. Hans sätt att meddela svenska folket sitt beslut, genom att som alltid lyfta sina värderingar, sin kärlek till demokratin och sin tacksamhet till sina kollegor är karakteristiskt för den Mehmet vi känner. "

Tidigare blåsväder

Mehmet Kaplan har vid flera tillfällen under sin politiska karriär kritiserats av debattörer och politiska motståndare för att vara för vag när det gäller hans inställning till islamism. Efter att det i förra veckan avslöjades att Kaplan förra sommaren varit på en middag där även en representant för den turkiska högerextremistiska organisationen Grå vargarna deltog växte kritiken. Statsminister Stefan Löfven kallade händelsen för "djupt beklaglig". Samtidigt rapporterade SVT att Mehmet Kaplan hade återkommande kontakter med den islamistiska organisationen Milli Görüs. "Det här betyder inte att jag håller med dem till punkt och pricka", förklarade Kaplan sig för SVT Nyheter.

Förra sommaren kritiserades Kaplan för ett uttalande han gjorde under ett seminarium om islamofobi i Almedalen. När frågan om svenska IS-krigare kom upp nämnde Kaplan svenskar som stred för Finland under finska vinterkriget. Efteråt uppgav Kaplan att det aldrig var hans avsikt att jämföra de två företeelserna.

Den före detta socialdemokratiska riksdagsledamoten Nalin Pekgul anklagade Kaplan för att ha "en dold agenda" strax efter att han tillträtt som bostadsminister hösten 2014. Hon tog upp ett uttalande Kaplan gjort i turkiska medier om att ett av de viktigaste skälen till att ungdomar ansluter sig till IS är islamofobi i Europa.

Bjöd antisemit

Mehmet Kaplan hamnade även i blåsväder redan innan han blev bostadsminister. Som riksdagsledamot och gruppledare i Miljöpartiets riksdagsgrupp bjöd han in antisemiten Yvonne Ridley till riksdagen. Efteråt bad Kaplan om ursäkt för att ha brustit i bakgrundskontrollen.

Mehmet Kaplan kom in i riksdagen 2006. Han hade då varit ledamot i Miljöpartiets partistyrelse sedan 2003. Kaplan skrev 2007 en debattartikel i Dagens Nyheter där han anklagade Säpo för att trakassera muslimer och aktivt bidra till att underblåsa islamofobi. Året dessförinnan gjorde han ett uppmärksammat uttalande som presstalesman för Sveriges Muslimska råd med anledning av protesterna mot Muhammedkarikatyrerna i Jyllandsposten. Kaplan sade då att det inte skulle ses som en yttrandefrihetsfråga utan en maktfråga där en utsatt grupp provocerats.

TT

Följ ämnen i artikeln