Eget studentboende kräver långt sparande

Publicerad:
Uppdaterad:

Bostad. Nybliven student och på jakt efter en bostad? På många håll lyser studentbostäderna med sin frånvaro och att äga eget kräver ett långt sparande - eller välbärgade föräldrar.

På elva högskole- och universitetsorter i Sverige kunde inte bostäder erbjudas till nya studenter någon gång under höstterminen förra året. Det visar en sammanställning som statliga bolåneinstitutet SBAB har gjort med uppgifter från bostadssajten Booli och Sveriges förenade studentkårer.

Utan tillgång till studentboende är alternativen få. Att hyra en bostad i andra hand är en möjlig lösning, en annan är att köpa ett eget boende. Men då gäller det att man har föräldrar som börjat spara i tid.

För att kunna köpa en enrumslägenhet i Stockholm, där ettor i januari i år i genomsnitt såldes för drygt 2,8 miljoner, behöver man till exempel spara 1 777 kronor i månaden under 20 år för att få ihop pengar till kontantinsatsen på 15 procent, har SBAB räknat ut (dock som fingervisning, eftersom ingen hänsyn har tagits till utveckling på kapitalet).

I Härnösand, där det för övrigt gick att få tag på studentboende i höstas, skulle samma månadssparande bara vara 116 kronor.

TT

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

SBAB