Få kommer tvingas göra lumpen

Publicerad 2017-03-02

Försvar. Omkring 13 000 ungdomar kallas i sommar till mönstring och av dem tas 4 000 ut för värnpliktsutbildning 2018.

Risken att behöva göra den nya "lumpen" mot sin vilja är liten.

Regeringen fattade på torsdagen det väntade beslutet om att återinföra värnplikten. Av 90 000 unga födda 1999 kommer 13 000 att kallas till mönstring i höst. Det finns dock ingen större anledning att oroa sig för att behöva dra på sig uniformen mot sin vilja, enligt regeringens utredare.

Men den nya värnplikten innebär att de som går den grundläggande militärutbildningen inte längre kommer kunna hoppa av. Det tycker Per Thurhammar, major på ledningsregementet i Enköping, är bra.

– Jag vet hur många soldater jag får och jag vet att soldaterna kommer att fullgöra hela sin utbildning, säger han.

För honom var beslutet väntat eftersom att platserna på dagens utbildningar inte fylls. Han tror att en förändrad omvärld är anledningen till att värnplikten återinförs.

– Backar vi tio år till då det stora hotet var helt borta och allt var inriktat mot internationell tjänst och jämför det med i dag så är det klart att det är en stor skillnad, säger han.

Många intresserade

Redan i dag måste de som fyller 18 under året fylla i ett så kallat beredskapsunderlag på Rekryteringsmyndighetens hemsida. Där får man också ange om man skulle vara intresserad av att göra värnplikt. Omkring 7 000 kvinnor och 13 000 män brukar varje år uppge sig vara intresserade.

– Då kan vän av ordning lätt räkna ut att vi har 20 000 personer som någon gång visat intresse, och att det då är de som kallas till mönstring, säger Annika Nordgren Christensen, som utrett det nya värnpliktssystemet åt regeringen.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) uppger att det i första hand är killar och tjejer som har vilja och intresse som ska göra värnplikt.

– Vi har stora förutsättningar för att få fram de här personerna, säger han.

Plikt att fullfölja

Försvarsmakten och Rekryteringsmyndigheten kommer inom kort att informera landets 18-åringar om vad den nya värnplikten innebär. Många av dem har pappor som aldrig gjort lumpen. Andra har kanske pappor med lumparminnen från 80- och 90-talet.

– Extremt mycket är väldigt förändrat, säger Nordgren Christensen.

Blivande medarbetare

Logementlivet är kanske i stort detsamma, men pedagogiken och förhållningssättet till rekryter är annorlunda och dötiden mindre, enligt Nordgren Christensen. Dessutom omfattar den nya värnplikten även kvinnor.

– Hela tanken är att de värnpliktiga ska vilja vara kvar. Då behandlar man inte dem hur som helst utan som kommande medarbetare, säger Nordgren Christensen.

Utredningen föreslog också incitament för att locka unga till försvaret och få dem att stanna kvar efter värnplikten. Men ännu finns inget beslut till exempel om en premie på 49 000 kronor för de som fullgjort värnpliktsutbildningen,

– Moroten saknas fortfarande, säger Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson.

TT