Löfven vägrar kalla 1915 folkmord

Publicerad 2015-04-24

Politik. Under fredagen högtidlighölls 100-årsdagen av folkmordet på armenier, assyrier och andra kristna folkgrupper i det som är nuvarande Turkiet.

Trots att de rödgröna drev fram ett riksdagsbeslut 2010 att erkänna folkmordet vägrar statsminister Stefan Löfven (S) att göra det i dag.

Utrikesdepartementet har startat en översyn av hur vi ska beteckna den här typen av massövergrepp, säger Löfven till TT.

Före valet sade statsministern att det var hans bestämda uppfattning att regeringen har att rätta sig efter riksdagens beslut. Det uppfattades som ett löfte av såväl armenier som assyrier i Sverige.

– Att vi skulle ta oss an det arbetet, ja, och utrikesdepartementet har påbörjat en sådan översyn, säger Stefan Löfven i dag.

Enligt utrikesminister Margot Wallström ska de "politiska aspekterna" ses över. Frågan är vad det är för aspekter som man inte kände till 2010.

Turkisk reaktion

– Utrikesdepartementet har uppgiften att göra översynen så att vi bidrar till att en mycket svår fråga får en sådan lösning att den bidrar till fred och försoning, säger Stefan Löfven, som inte kan lova att det kommer ett erkännande från regeringen.

– Nu har översynen startat, säger han.

Från armeniskt och assyriskt håll tror man att regeringen är rädd för att hamna i en konflikt med Turkiet. Särskilt efter konflikten med Saudiarabien finns en oro för att få ytterligare en kris med ett muslimskt land.

Stor ekonomi

Statsvetaren Jan Hallenberg vid Försvarshögskolan tror även han att det är Turkiets reaktion som spökar.

– Turkiet är en stor och växande ekonomi som man inte vill stöta sig med. Det är en helt annan sak att säga det i opposition än när man är i regeringsställning, säger han.

När riksdagsbeslutet togs 2010 ställde dåvarande premiärminister Recep Tayyip Erdogan in ett Sverigebesök och Turkiet kallade hem sin ambassadör. Dåvarande utrikesminister Carl Bildt försökte lugna turkarna med att det inte var regeringens hållning, det vill säga inte Sveriges officiella linje. Tar nu den rödgröna regeringen upp frågan, så blir det det.

TT