Pokémonhysterin har nått Sverige

Uppdaterad 2016-07-15 | Publicerad 2016-07-14

Spel. Mobiltelefonspelet Pokémon Go har orsakat en sällan skådad masshysteri runtom i världen.

Många spelare jublar, men samtidigt kommer rapporter om olika incidenter som uppstått i samband med spelet.

Sedan mitten av 90-talet har Pokémonfigurerna fascinerat generationer av unga spelare som nu möts i spelfenomenet Pokémon Go. Succén tycks fortsätta. Men det nya spelet har även orsakat en del incidenter. Flera museer beklagar sig över spelande besökare, husägare irriterar sig på Pokémonjägare i rabatterna och i USA har rånare använt spelföremål för att locka till sig offer.

Spelet går ut på att gå runt i olika miljöer för att samla figurerna som dyker upp på mobiltelefonens skärm.

Uppmanar till rörelse

I Sverige oroar sig polisen för att spelarna ska glömma av trafiken trots att spelet ännu inte lanserats här. Samtidigt skriver många spelare att deras allmänhälsa förbättrats på grund av de långa promenader spelet uppmanar till.

– Vuxna män och kvinnor går ut och möter ungdomar på stan och märker att de har något att prata om. Pokémon bryter generationsbarriärerna, säger Staffan Björk, spelforskare vid Göteborgs universitet.

Han har forskat kring spelvanor i sjutton år och förutsåg redan för tio år sedan att "pervasive games", spel som kan spelas överallt, var på väg att slå igenom. Men tekniken krävde Pokémon för att lyckas. Spelet har på kort tid blivit USA:s mest nedladdade spelapp och hysterin tycks inte ha några gränser.

Sitter överallt

Vid biografen Royal i Malmö upptäcker TT flera personer med misstänkt beteende. Folk irrar till synes planlöst omkring med näsan i telefonen, för att plötsligt stanna upp och börja med febrila sveprörelser. Platsen är nämligen en geografisk hållpunkt i spelet.

– För någon dag sedan skrev någon på en chatt att han satt ut ett lockbete i en park. Så jag stack ut vid nio på kvällen, och vi blev ett helt gäng som satt där i parken och fångade Pokémons, säger Anton Rentzmann, som startat Facebookgruppen Pokémon Go i Malmö.

Spelet går ut på att spelaren, precis som i originalet från 1996, ska fånga Pokémons. Spelaren måste röra sig i den verkliga världen - till skillnad från traditionella spel där spelaren sitter bakom en skärm.

– Hela spelbegreppet håller på att förändras, säger Staffan Björk.

Kärnan av spelet är rörelse. Flyttar man sig inte går det inte att ta sig vidare, och om man vill ha ovanliga figurer kan man behöva ta långa promenader.

– Jag har aldrig gått så här mycket i hela mitt liv. Det är hälsosamt, och socialt. Man träffar jättemycket folk, säger Anton Rentzmann, som i går promenerade en och en halv mil.

TT

Följ ämnen i artikeln