Lusepidemi på Stockholms sjukhus

Uppdaterad 2019-07-29 | Publicerad 2014-11-08

Stockholm. Tre psykiatriska mottagningar i Stockholm har drabbats av vägglöss. En patientrisk, enligt chefsläkaren Sten Jacobsen.

– Personer som behöver vård måste våga söka den och gå in på mottagningen, säger han.

Tidigare i veckan fick fastighetsförvaltaren Locum beskedet att löss tagit sig in på S:t Görans psykiatriska länssjukhus i Stockholm. Men även Ytterö i Farsta och Grindhuset på Rosenlund har drabbats.

– Det är lätt att föreställa sig hur man känner för detta och att man upplever det som väldigt obehagligt för både personal och patienter, säger Christina Hallberg, kommunikationsdirektör vid Locum.

Enligt henne söker de nu med ljus och lykta efter evakueringslokaler så att saneringsarbetet kan börja. När det kan ske är fortfarande oklart. På vårdavdelningarna finns patienter som kräver sluten vård och inte kan flyttas till vilken enhet som helst.

Inga bitna

Enligt Sten Jacobsen, chefsläkare vid Stockholm sjukvårdsområde, mår personalen på S:t Görans psykiatriska länssjukhus under omständigheterna ganska bra. Och varken personal eller patienter ska ha blivit bitna.

– Först tyckte alla att det var oerhört obehagligt men nu har vi lärt oss att det inte är farligt så personalen är lugnare nu, säger han.

Händelsen har fått sjukhuset att ta fram riktlinjer för hur vägglöss ska hanteras för att undvika att de sprids vidare.

– Vi har fått lära oss att förvara våra privata kläder på ett sätt som minskar risken att de kryper in i privata ägodelar. Och även patienterna erbjuds att använda sjukhuskläder, säger han.

"En självmordsrisk"

Att riktlinjerna inte var utarbetade innan lössen gjorde entré tycker han inte är konstigt.

– Jag tror inte att någon är medveten om att det är så spritt i samhället, säger han.

Däremot upplever han att lusproblemet blivit en patientrisk då det finns risk att de som behöver vård inte vill gå in på mottagningen.

Enligt Sten Jacobsen kan det ta lång tid att hitta lämpliga lokaler att flytta patienterna till.

– Det finns en självmordsrisk varför lokalerna måste vara anpassade och de står inte och väntar på oss, säger han.

TT

Följ ämnen i artikeln