Komplicerat tvinga ministrar till KU

Uppdaterad 2015-10-14 | Publicerad 2015-10-13

Politik. Det ser inte ut att bli någon lex Maud som tvingar ministrar att komma när riksdagens KU kallar till utfrågning för att granska regeringen. Inte heller ett formellt krav på ministrar att tala sanning där.

I en rapport till konstitutionsutskottet har KU:s förre kanslichef Bertil Wennberg utrett hur repriser från våren 2014 ska undvikas. Då vägrade förra näringsministern Maud Olofsson (C), som då hade lämnat regeringen, att komma till KU för att frågas ut om statliga Vattenfalls mångmiljardköp av Nuon. Hennes tidigare chef, dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt, sade att hon själv fick avgöra om hon skulle närvara.

Krångligt lagstifta

Bertil Wennberg hävdar att det skulle vara ett stort och krångligt arbete att stifta en lag som tvingar ministrar och tidigare ministrar att infinna sig i KU. Det skulle kräva att grundlagen ändrades.

– Det är komplicerat att tvinga någon att komma, då måste man tillgripa straff eller tvångsmedel som vite (böter) och det är lite främmande för riksdagen att tillgripa sådana metoder, säger han.

Av samma skäl skulle det vara svårt att införa sanningsplikt i KU, det vill säga krav på sanning, som i domstol.

Statsministerns ansvar

Wennberg föreslår att det bör vara statsministerns ansvar att kräva av sina statsråd när han tillsätter dem att de ska komma när KU kallar, även när de slutat. Och KU kan begära att få se dokument som visar att statsministern har ställt sådana krav på statsråden. Inspirationen kommer, åtminstone delvis, från en artikel i Expressen förra hösten där kraven som Stefan Löfven ställde på sin regering beskrevs. Utredaren har dock inte fått se det dokument som tidningen kunde visa upp, bara ett papper som allmänt beskriver vad ministrarna åtagit sig.

Sedan 1970-talet har det bara inträffat två gånger att personer som varit statsråd vägrat medverka i KU. Det har aldrig hänt att ett sittande statsråd vägrat komma.

– Man ska inte överdriva problemet, men ur principiell synpunkt är det viktigt, säger Wennberg.

TT