Motvillig minister redo för Marrakech

Publicerad 2016-11-06

Politik. För tio år sedan hade hon inte en tanke på att bli politiker. Nu åker Isabella Lövin till miljömötet i Marrakech som klimatminister, språkrör och vice statsminister - som en av de makthavare hon tidigare försökte påverka.

Trots kompromisserna ångrar hon inte sitt karriärbyte.

– Jag åker dit med en väldigt positiv känsla. Det finns en stark vilja nu att verkligen implementera Parisavtalet.

Isabella Lövin pratar med entusiasm om den globala klimatöverenskommelse som beseglats på rekordtid, efter att den nåddes i vintras. I och med att avtalet nu trätt i kraft kan man börja diskutera genomförandet redan på det klimattoppmöte som inleds på måndag i Marocko.

Bland det första som måste göras är att hamra fram gemensamma regler för hur ländernas utsläppsminskningar ska mätas och kontrolleras. En annan viktig fråga är hur de flera miljarder dollar som utlovats till fattigare länders klimatomställning ska samlas in.

Lovar gå före

Lövin betonar också att länderna måste lova större minskningar av sina utsläpp, om inte temperaturökningen ska landa på alarmerande höga nivåer.

– Vi måste se över hur vi kan få en mekanism för att länderna skärper sina åtaganden.

TT: Vad ska du och regeringen göra för att driva på?

– Vi har en väldigt viktig roll som brygga mellan utvecklingsländerna och de rika länderna. Sverige är en stor biståndsgivare och ett föregångsland inom miljölagstiftning, med högt förtroende. Så här kan vi ju gå före, säger Lövin, och lyfter fram den kommande klimatlagen som bland annat syftar till att säkra att Sverige uppfyller sina löften enligt avtalet.

Om att regeringen gett grönt ljus till försäljningen av Vattenfalls brunkolsverksamhet - vilket av kritikerna utmålats som motsatsen till att gå före i klimatfrågan - säger hon:

– Klimatfrågan är så mycket större. Och det vi gör nu genom biståndet - vi trycker på utvecklingsbankerna och de internationella institutionerna att gå från att stödja fossil energi till förnybart - är så oerhört mycket mer verksamt än det vi skulle kunna göra i ett kolkraftverk i Tyskland, som i praktiken styrs av tysk energipolitik.

Drogs in i politiken

När Lövin 2007 gav ut debattboken "Tyst hav", om följderna av EU:s fiskeregler, hade hon inte en tanke på att hon bara några år senare skulle dras in i partipolitiken. När hon väl approcherades av MP tvivlade hon.

– Efter mer än 20 år som journalist var ju skrivandet det instrument som jag använde för att försöka påverka världen lite grann till det bättre. Men har man en tillräckligt stark vilja till att göra det så blir politiken någonstans ganska naturlig. Jag fick ju ett erbjudande om att gå in i Miljöpartiet. Och jag ångrar inte att jag tog det.

Under de fem åren i Europaparlamentet kunde Lövin fortsätta lägga allt krut på sin hjärtefråga: att förändra unionens fiskepolitik.

Som minister i det mindre partiet i en minoritetsregering är svängrummet betydligt mindre.

– Jag kan sakna den koncentration som man får i att ägna sig åt en fråga, säger Lövin dröjande, men skyndar sig att tillägga:

– Men det här är ju en enorm möjlighet att jobba med alla viktiga frågor.

"Gör nytta"

Sedan Miljöpartiet satte sig i regering tillsammans med Socialdemokraterna har de tvingats till flera politiska beslut, helt i strid med partiets tidigare profil. Men Lövin tycker inte att priset för att regera varit för högt.

– Visst, vi hade kunnat ställa oss vid sidan om och inte varit med i regeringen. Men vår bedömning var att vi gör större nytta genom att sitta kvar.

TT: Har det blivit så, tycker du?

– (Paus) Det är ju ett dagligt arbete. Och vi jobbar ju stenhårt för att underlätta för etablering (av nyanlända) och för att vi också ska se till att de här hårdare (asyl-) reglerna blir så tillfälliga som möjligt.

TT

Följ ämnen i artikeln