Vodkan flödar inte längre i Ryssland

Publicerad 2018-01-16

Ryssland. Vodka må vara en nationalsymbol, men ryssarna har under perioden sedan Sovjetunionens fall aldrig druckit så lite alkohol som nu.

En spirande hälsotrend kan vara anledningen.

Anton, en 32-årig Moskvabo som sysslar med kampsporten MMA, slutade dricka för tio år sedan. Nu lägger han all energi på sport, efter att tidigare ha haft problem med alkoholen.

– Det är en hel del människor i min omgivning som inte dricker alls, det är rätt populärt. Jag tror att det finns ett sug efter att leva ett mer hälsosamt liv, säger han.

I fjol drack ryssarna mindre alkohol per person (12,2 liter) än fransmännen (13,3) och tyskarna (13,4), enligt världshälsoorganisationen WHO.

Brant nedgång

Även tobaksanvändandet i Ryssland har sjunkit mellan 2009 och 2016, till att 30 procent av ryssarna röker, enligt en undersökning.

– Den årliga nedgången (beträffande konsumtion av alkohol och tobak) är brant, säger Melita Vujnovic, WHO:s representant i Ryssland.

Om trenden fortsätter kommer siffrorna i Ryssland att vara jämförbara med skandinaviska länder och USA om tio år.

Vujnovic förklarar nedgången med strängare lagstiftning, och att det numera är förbjudet att sälja alkohol efter klockan 23.

– Det som fungerar på andra ställen fungerar även här, säger hon.

Slagit rot

Efter hårda restriktioner kring alkohol, som infördes av Sovjetunionens ledare Michail Gorbatjov, var konsumtionen 1990 nere på under 12 liter per person. Efter Sovjets kollaps ökade konsumtionen stadigt fram till 2007.

En hälsotrend har slagit rot i Ryssland, enligt Elena Dmitrijeva, chef för en fristående hälsoorganisation i Moskva.

– Vi har aldrig tidigare tagit till oss den här tanken med att vara hälsosamma för sakens skull. Men nu är gymträning, hälsa, välbefinnande och allt det där plötsligt trendigt, säger hon.

TT-AFP