Stora pengar i Afrikas storviltjakt

Uppdaterad 2015-07-30 | Publicerad 2015-07-29

Jakt. Walter J. Palmer sköt ihjäl det lokalt kända lejonet Cecil i Zimbabwe - för nästan en halv miljon kronor. Även svenska jägare åker på jaktresor utomlands.

– Det är mycket pengar i det, säger Ola Jennersten, expert på biologisk mångfald vid WWF.

Tandläkaren Walter J. Palmer betalade motsvarande 400 000 kronor för att få skjuta ihjäl lejonet Cecil i zimbabwiska Hwange National Parks. Enligt Palmer visste han inte att lejonet var en känd, lokal favorit.

Även svenska jägare åker på jaktexpeditioner i Afrika.

– Det är väldigt kontrollerat från staten i det land där man jagar hur många lejon som får skjutas. Det bestäms av motsvarigheten till Naturvårdsverket. Detta så att det inte blir överjagat, säger Sten Sjögren, ansvarig för jaktorganisationen Diana jaktresors marknadsföring och försäljning i Sverige.

Sten Sjögren säger att pengarna som turistjägarna betalar för att få jaga går direkt tillbaka till viltvården, bland annat för att bekämpa tjuvjakt.

Han understryker att Diana jaktresor inte har något med lejonet Cecils fall att göra.

Självpåtagen makt

Djurens rätt kallar Cecil-fallet för en typ av trofé- och nöjesjakt och för ett uttryck för människans självpåtagna makt över djuren.

– Jag förstår att människor reagerar starkt. Många har en önskan om att få se de här djuren i det vilda och inte reducerade till troféer, säger Moa Ranum, tillförordnad pressekreterare vid organisationen.

Enligt Ola Jennersten, expert på biologisk mångfald vid WWF, förekommer bland annat "canned hunting" i Afrika. Det är jakt på privat mark där man köper djur, släpper ut dem i ett inhägnat område för att sedan skjuta dem med gevär eller pilbåge.

– Det tycker jag är långt ifrån ärlig jakt. Ärlig jakt är väl organiserad, man jagar på ett överskott och har ett hållbart jagande där lokalbefolkningen får en schysst ersättning från jakten, säger han.

"Robin Hood-metoder"

Cecil-fallet, där lejonet först sköts med pilbåge och sedan avlivades med gevär 40 timmar senare, kallar Ola Jennersten för vedervärdigt.

– Det är mycket pengar i det. Det finns människor som tycker att det fränaste som finns är att skjuta ett lejon. Den här killen betalade nästan vad som helst.

– Det var en ren nöjesjakt vad jag förstår.

– Ska det vara jakt på lejon kan jag tänka mig att det ska vara problemlejon som man identifierar, så att man är noga med att veta vem individen är, och sedan skjuter man den snabbt med ett gevär så att den slipper lida. Och inte hålla på med sådana här Robin Hood-metoder. Det är otroligt primitivt.

TT

Följ ämnen i artikeln