Kina om Özil: "Vilseledd av fake news"

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Ian Walton/AP/TT
Mesut Özil.

Mesut Özil har fördömt Kinas behandling av den muslimska minoritetsgruppen uigurer.

Åsikterna har dragit in Özil i ett politiskt blåsväder med landet.

– Det verkar som att han har blivit vilseledd av fake news, säger det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Geng Shuang.

I fredags fördömde Mesut Özil, Arsenals tyske fotbollsstjärna med rötter i Turkiet, Kinas behandling av folkgruppen uigurer i ett Twitter-inlägg.

"Koraner bränns upp, moskéer låses, muslimska skolor stängs av. Religiösa utövare dödades en för en. Bröder tvingas till att sitta läger", skrev 31-åringen på turkiska.

Uigurer är en muslimsk minoritetsgrupp, till största delen bosatt i den autonoma regionen Xinjiang i nordvästra Kina, som har fått stort utrymme i internationell nyhetsrapportering under hösten och vintern. Enligt flera människorättsorganisationer sitter över en miljon människor, främst uigurer, i så kallade omskolningsläger. Flera uiguriska flyktingar i Sverige har, i intervjuer med TT, vittnat om förföljelse.

"Annorlunda Xinjiang"

Mesut Özils åsikter fick omgående konsekvenser i Kina. Arsenals möte med Manchester City i Premier League i söndags sändes inte i den statliga kinesiska tv-kanalen CCTV. Under måndagen kom en ny reaktion från det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Geng Shuang.

– Jag vet inte om herr Özil själv har varit i Xinjiang. Men det verkar som att han har blivit vilseledd av fake news och att hans omdöme har påverkats av felaktiga iakttagelser, säger Shuang, enligt nyhetsbyrån AFP, och bjuder in Özil till ett besök.

– Så länge han har vanligt hyfs, kan göra en tydlig distinktion mellan rätt och fel och upprätthåller principer av objektivitet och rättvisa kommer han att se ett annorlunda Xinjiang, säger Shuang.

Omdiskuterat relation

Det är inte första gången som Mesut Özil hamnar i politiskt blåsväder. Våren 2018 poserade han och Manchester Citys Ilkay Gündogan på en bild med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Bilden blev känd kort före fotbolls-VM i Ryssland och väckte starka reaktioner.

Efter VM meddelade Özil att han slutar i landslaget och motiverade det med att det tyska förbundet "visar bristande respekt mot mina turkiska rötter".

Özil och Erdogan är nära vänner och presidenten var till och med bestman när fotbollsstjärnan gifte sig med svenska Amine Gülse tidigare i år. Özils kommentarer kring uigurer kommer samtidigt som människorättsorganisationen Amnesty anser att Erdogans turkiska regering gör allt för att tysta oliktänkande.

PODD Om Kinas omskolningsläger

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om de människor som Kina anklagas för att ha fängslats i regionen Xinjiang.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Kina

Xinjiang