Svenska medaljhoppet: "Förbereda sig bättre"

Anders Wallin/TT

Publicerad 2020-03-30

Max Salminen. Arkivbild.

OS-start den 23 juli 2021.

Det är ett besked som Max Salminen – svenskt medaljhopp i finnjolle – gillar.

– Man kan alltid förbereda sig bättre, säger han.

OS flyttas fram nästan exakt ett år, från den 24 juli 2020 till den 23 juli 2021, meddelar Internationella olympiska kommittén (IOK).

– Det känns som att det inte ställer till för mycket då det kommer att vara under samma tidsperiod som vi nu har ställt in oss på i fyra år, säger Max Salminen.

– Det känns bra, så att man inte har ändrat på det. Det är jag glad för.

"Optimera"

31-åringen, OS-guldmedaljör i starbåt 2012, är även glad för att han har fått längre tid till förberedelser.

– Man kan alltid förbereda sig bättre, det kan vi allihop. Man skulle kunna optimera saker bättre. I och med att jag redan har kvalat och inte har några kvalregattor i vägen så kan man verkligen testa sin uppladdning inför OS.

Delar av årets planering kommer förmodligen se likadana ut för nästa år, säger Salminen. Men han är även inne på att det kan bli vissa ändringar då årets seglingssäsong, på grund av coronavirusets härjningar, kommer att bli senare än normalt.

– Våren och sommaren skulle kunna ändra sig medan de sista två månaderna skulle vara desamma, säger han.

– Sedan får vi se om vi får tillgång att segla på plats i år. I så fall skulle man ju kunna testa det, hur det är att komma dit under samma tid som vi har planerat, och köra på som om det vore ett OS.

Bernholms rankningsjakt

Judokan Anna Bernholm, även hon ett svenskt medaljhopp, ser också möjligheter med den förlängda tiden fram till OS.

För 29-åringen handlar det främst om att förstärka sin position bland de åtta främsta i 70-kilosklassen.

– Då blir man seedad på OS, och det är alltid en fördel. Just nu ligger jag topp åtta men i det nedre skiktet, så det vore ju skönt att ligga kvar där, säger hon.

– Det var sex eller sju tävlingar kvar av kvalet som blev inställda, det var inte tänkt att jag skulle vara med där i och med att jag drog på mig en liten knäskada men nu kanske jag får chansen att vara med på några kvaltävlingar nästa år i stället.

I dagsläget är det emellertid osäkert hur tävlingssäsongen kommer att se ut.

– Man får se när allt kommer igång. Även om det är klart när OS ska gå nästa år, vilka datum, så är det fortfarande mycket som inte är spikat, säger Bernholm.

Följ ämnen i artikeln