Punkterna som avgjorde – därför räddas ÖFK

Robin Salomonsson/TT

Publicerad 2019-12-23

Minskade personalkostnader, anstånd på ett mångmiljonlån och 15 miljoner från en utländsk sponsor.

Det är nyckelfrågorna som har gjort att Östersunds FK får sin elitlicens beviljad.

Flera faktorer ligger bakom att Svenska fotbollförbundets överklagandenämnd ger grönt ljus till Östersunds elitlicens, och därmed säkrar klubbens framtid i allsvenskan nästa år – vissa viktigare än andra.

En sådan faktor är en ny sponsorintäkt på 15 miljoner kronor från ett utländskt bolag. Några pengar har ännu inte betalats ut, men bolaget har enligt överklagandenämndens dom skriftligen bundit sig till ett avtal med klubben.

– Den här sponsorintäkten är så pass stor att den är väldigt viktig för Östersund. Om den inte faller in tror jag det är ganska bekymmersamt för dem, säger nämndens ordförande Martin Holmgren till TT.

Att licensnämnden nekade ÖFK:s elitlicens för en knapp månad sedan baserades delvis på det felaktiga antagandet att förfallodatumet för sponsorintäkterna gick ut den 31 oktober utan att några pengar hade kommit.

– Östersund har argumenterat för att den inte alls hade förfallit utan att det är en fortsatt pågående process kring de där 15 miljonerna, säger Holmgren.

"Inte märkvärdigt"

Vad det är för typ av bolag som ska sponsra fotbollsklubben från Jämtland vill Östersunds vd Lennart Ivarsson inte svara på.

– Vad vi har för affärsavtal med olika partners är mellan oss och dem, säger Ivarsson.

– Det här är inte så märkvärdigt. Det är klart att det är ett stort avtal, men man ska komma ihåg att ur ett europeiskt perspektiv är ÖFK välkänt och har ett gott renommé, fortsätter han.

Klubbens kraftiga nedskärningar på personalsidan – där bland annat 13 tjänster på kansliet ska försvinna – är en annan av faktorerna som överklagandenämnden lyfter fram i sitt beslut. Det är även ett anstånd på en återbetalning av ett lån på nästan 4,5 miljoner kronor som inte behöver betalas förrän den 31 januari 2021.

"Stor osäkerhet"

Ett mörkt moln som har hängt över både klubben och den före detta ÖFK-spelaren Saman Ghoddos är den pågående processen kring Ghoddos spelarflytt till Amiens i fjol.

Den spanska klubben Huesca hävdar nämligen att Ghoddos redan hade skrivit på ett kontrakt med dem och anklagade spelaren för avtalsbrott.

Ghoddos dömdes av det iternationella fotbollsförbundet (Fifa) till fyra månaders avstängning och 43 miljoner kronor i böter på grund av kontraktsbrott.

En affär även ÖFK straffats för och där klubben kan tvingas betala delar av Ghoddos bötesbelopp. Både Östersund och Ghoddos har dock överklagat domen till idrottens skiljedomstol (Cas) och ÖFK hävdar att sannolikheten för att domen kan rivas upp är god.

Stor osäkerhet

I det fallet menar överklagandenämnden däremot att det råder stor osäkerhet kring hur Cas kommer att agera.

Samtidigt poängterar Martin Holmgren att överklagandenämnden inte kan garantera att Östersund kommer att ha en god ekonomi 2020 utan att man i stället har värderat klubbens egna uppgifter och utsagor.

– Det är Östersunds ansvar. Det vi har gjort är en samlad bedömning av att de ekonomiska förutsättningarna inte är uppenbart orealistiska, säger han.

Rättelse: I en tidigare version angavs felaktigheter gällande överklagandenämndens syn på sannolikheten för en ny bedömning i idrottens skiljedomstol gällande fallet med Östersund och Saman Ghoddos. Rätt är att nämnden är osäker över hur Cas kommer att agera.

Följ ämnen i artikeln