Höglander om målgesten: "Kanske lite kaxigt"

Göran Sundberg/TT

Uppdaterad 2020-01-03 | Publicerad 2020-01-02

Nils Höglander gjorde två mål när Sverige vann mot Tjeckien i JVM.

Drygt ett år efter att ha blivit bortgallrad skickade han Sverige till semifinal i JVM.

Nils Höglander blev tvåmålsskytt i 5–0-segern över Tjeckien och firade med att hysja hemmapubliken.

– Det kanske var lite kaxigt, men vi hade hela publiken mot oss, sade han.

Den 19-årige Rögleforwarden från västerbottniska Bockträsk såg till att Sverige fick revansch för det överraskande uttåget i JVM-kvartsfinal i fjol mot Schweiz i Kanada.

Den gången fick inte ens Höglander vara med. Dagen före julafton gallrades han bort från laget som en av de sista spelarna och fick flyga hem från Kanada.

– Jag tänkte inte så mycket på det då, det var bara att åka hem till Rögle och göra mitt bästa och sedan skulle jag visa det här året att jag skulle vara med i stället, säger han.

Leder poängligan

Det har Höglander gjort med besked. Det blev två mål och en assist mot Tjeckien och med totalt tio poäng (5+5) leder han poängligan i JVM.

– Det visste jag inte, det är alltid kul, men det är främst laget som ska gå vidare och vinna, säger han.

Nu väntar Ryssland i semifinal på lördag för Sverige medan Finland och Kanada möts i den andra.

– Vi gjorde en jättebra match i dag och fortsätter i semi. Vi ska scouta Ryssland litegrann nu och kolla video i morgon, säger han.

Juniorkronorna rivstartade matchen och tystade drygt 8 693 hemmafans i ett utsålt Ostravar Arena i Ostrava.

Ja, Höglander – som gjorde ett spektakulärt ”Zorromål” i premiärsegern över Finland – gjorde till och en hysjgest med pekfingret framför munnen när han slagit in 1–0 i numerärt överläge.

"Inga avancerade mål"

Rögleforwarden satte också 3–0 i början av andra perioden på ett distinkt direktskott via stolpen.

Däremellan hade Hugo Gustafsson gjort Sveriges 2–0-mål i numerärt underläge.

– Det var inga avancerade mål egentligen, det var öppet mål det första och det andra var en isare, säger Höglander anspråkslöst.

Förbundskaptenen Tomas Montén hyllar Höglander desto mer.

– Han är den här spelaren som egentligen bara spelar och det känns som vi har några till såna. Det var vår styrka i dag att vi vågade spela i alla lägen och det tror jag var avgörande, säger Montén.

Svenskarna fyllde på med två mål i den tredje perioden genom Victor Söderström på straff och David Gustafsson i numerärt överläge.

Tjeckerna spelade hårt och Rasmus Sandin fick en ny slashing över den hand som redan var skadad efter en slashing mot Slovakien. Även Lucas Raymond fick ett slag över armen. Båda spelarna vilades i slutet, men ska enligt läkaren Ryan Allenby vara spelklara till semifinalen.