Hårda ord efter Sveriges förlust

Publicerad 2017-07-26

Fotboll. En match som snabbt ska glömmas, försvarshaveri, virrigt och tempofattigt.

Sportkrönikörerna ställer sig frågande till Sveriges insats efter 2-3-förlusten mot Italien i den sista gruppspelsmatchen i fotbolls-EM.

Dagens Nyheters Anders Sännås Lundqvist skriver att tanken var god men att förbundskaptenen Pia Sundhages beslut att vila flera av de tidigare startspelarna ledde till "totalt försvarshaveri".

"Vi fick se en backlinje som agerade förvirrat, där det blev alldeles för mycket bolltittande, där ingen tycktes veta vad den andre gjorde", skriver han och beskriver det som att det svenska laget "snubblade vidare till kvartsfinal".

"Tempofattigt"

De flesta krönikörer är inne på samma spår.

"Det värsta var inte förlusten i sig, den betydde i praktiken ingenting. Värre var hur hemskt virrigt och tempofattigt Sverige spelade mot Italien", skriver Svenska Dagbladets Anders Lindblad.

"Det enda de har att glädja sig åt när de står här inne med sina blöta tröjor och stukade självförtroenden är att det här är en match som går att glömma, snabbt", skriver Aftonbladets Simon Bank.

Sydsvenskans Jan Jönsson är även han långt ifrån nöjd med det svenska laget.

"Men, nej, det här var inte bra. Det var inte ens godkänt i första halvlek. Ett totalt haveri med flera spelare som underpresterade."

Krävs betydligt mer

Trots att krönikörerna konstaterar att laget spelade bättre under andra halvlek, är de eniga om att det krävs att laget höjer sig betydligt mot hemmanationen Nederländerna om EM-resan inte ska få ett tvärt slut.

"Det räckte till kvartsfinal. Men det kommer inte att räcka. Inte om Sverige vill stanna kvar i Nederländerna efter lördag kväll", skriver Expressens Anna Friberg.

Correns Per Bergsten tycker att den svenska insatsen mot Italien gav "en del att fundera över inför det som väntar".

"En sak är klar: Det kommer att krävas betydligt mer än så här för att inte Pia Sundhages sista resa ska ta slut redan på lördag", skriver han.

TT

Följ ämnen i artikeln