SHL: Ställ in slutspelet – besked i morgon

Carl Göransson/TT

Publicerad 2020-03-14

SHL vill att slutspelet i ishockey ställs in.

SHL vill inte att SM-slutspelet ska spelas.

Ligan har bett Svenska ishockeyförbundet att ställa in kampen om guldet.

– Till slut var det ett ganska enkelt beslut, samtliga 14 klubbar var överens, säger SHL:s vd Michael Marchal.

Först sköts SHL:s slutspel upp till den 24 mars och sedan spelades den sista grundserieomgången inför tomma läktare i torsdags.

Men nu ser det ut som att säsongen är över.

SHL vill inte att det ska spelas något SM-slutspel i vår efter att utvecklingen kring coronaviruset har förvärrats.

– Vi hade en from förhoppning om att kunna genomföra slutspelet, men de senaste dagarna har utvecklingen skenat, säger Michael Marchal.

"Jättejättetråkigt"

Han säger att beslutet är fattat av hänsyn till hälsan hos spelare, ledare och andra medarbetare i klubbarna. Samtidigt vill man inte riskera att vara med att bidra till smittspridningen i samhället.

Att genomföra SM-slutspelet utan publik kändes inte heller som ett alternativ, eftersom spelare i så fall fortfarande riskerar att bli smittade.

– Jag tycker att det känns bra att vi har fattat ett beslut. Det är jättejättetråkigt att vi måste ställa in säsongen, vi går ju in i vår högsäsong med massor av intressanta matcher som nu inte kommer att spelas. Men i ett större perspektiv känns det helt rätt, säger SHL:s vd.

Formellt måste beslutet om att ställa in slutspelet fattas av Svenska ishockeyförbundet, som ansvarar för tävlingsbestämmelserna och slutspelet. Ett sådant beslut väntas under söndagen.

"Det rätta"

De 14 klubbarna var representerade av ordförande och klubbdirektörer när SHL kom fram till sin önskan att avsluta säsongen i förtid, och det var enligt Michael Marchal total enighet bland klubbarna.

"En säsong som tar slut lämnar alltid ett stort tomrum efter sig. Men: om vi lämnar hockeybubblan är SHL:s begäran det rätta och Frölunda står helhjärtat bakom det. Hälsa, säkerhet och samhällssituationen måste stå i första rummet", säger regerande mästarlaget Frölundas klubbdirektör Christian Lechtaler i ett pressmeddelande.

Tidigare har svensk basket valt att avsluta säsongen och de lag som ledde ligorna utsågs då till svenska mästare. SHL vanns den här säsongen av Luleå på 106 poäng, hela 14 fler än tvåan Färjestad. Ett beslut om att utse ett mästarlag fattas även det av Svenska ishockeyförbundet.

Till Aftonbladet säger förbundets ordförande Anders Larsson att ett extra styrelsemöte ska hållas klockan 11 på söndagen. Frågor kring upp- och nedflyttning mellan SHL och hockeyallsvenskan lär säkert också komma upp då – kvalspelet är sedan tidigare stoppat tills vidare.

– Jag vill i min roll som ordförande inte föregå något. Om det är något jag lärt mig de senaste veckorna så är det att situationer förändras från dag till dag. Som sagt: Vi har ett möte i morgon där vi ska behandla ett antal frågor. Vi ber om att få återkomma efter mötet, säger Larsson till tidningen.