Ny kvartett med i Tomassons trupp: "Nyfiken"

Henrik Skiöld/TT

Anders Wallin/TT

Publicerad 2024-05-22

Fyra nya spelare får chansen i ”riktiga” A-landslaget.

Sebastian Nanasi, Niclas Eliasson, Eric Smith och Samuel Dahl.

– Jag är nyfiken på om han har utvecklats, säger förbundskapten Jon Dahl Tomasson om Malmö FF:s Nanasi.

Malmös Sebastian Nanasi har gjort succé i allsvenskan och tidigare varit med på två januariturnéer.

Nu får 22-åringen chansen i ”riktiga” A-landslaget.

– Han har har gjort fem mål och sex assist under de första matcherna i allsvenskan. Han har gjort det väldigt bra, säger förbundskapten Jon Dahl Tomasson.

– Jag gav honom hans första minuter i Malmö, jag gav honom ett kontrakt och nu är jag nyfiken på om han kan spela på den här internationella nivån, jag är nyfiken på om han har utvecklats.

MFF-mittfältaren är dock inte ensam om att vara ny i förbundskaptenens andra trupp.

”Är dynamisk”

Niclas Eliasson, AEK Aten, Eric Smith, St Pauli, och Samuel Dahl, Djurgården, får också chansen att landslagsdebutera i juni.

– Dahl har presterat på en bra nivå som vänsterback, är dynamisk. Jag såg honom live för ett par dagar sedan och det är här blir ett bra tillfälle att titta närmare på honom. Det har gått fort för honom, säger Tomasson.

– Eric Smith har spelat på en hög nivå under hela säsongen, i Bundesligas andraliga, och klubben blev uppflyttad. Han har spelat som en av tre i en backlinje och som mittfältare. Han förtjänar att vara del av det här och jag ser verkligen fram emot att se honom.

Eliasson har, enligt Tomassons beräkningar, gjort 24 poäng för AEK Aten under en säsong där klubben precis missade ligatiteln i Grekland.

– Det händer något när han får bollen som ytter. Han var så glad när jag ringde honom. Jag vill ha spelare som verkligen vill vara en del av det här.

Tillbaka på Parken

– Tanken har hela tiden varit att ge nya spelare chansen. Det ger truppen ny energi och det upprätthåller konkurrensen, säger Tomasson.

Kvartetten är uttagna i truppen som möter Danmark på Parken i Köpenhamn den 5 juni och tre dagar senare Serbien hemma på Friends arena.

– Två stora matcher mot två motståndare som kvalat in till EM. Motstånd av toppklass väntar i två utsålda matcher. Danmark blir förstås speciellt för mig. Jag spelade 112 landskamper, var lagkapten och har jobbat i ledarstaben. Normalt vill jag att Danmark vinner, men inte den här gången. Sedan hoppas jag att Danmark vinner EM, säger Jon Dahl Tomasson.