Lindelöf väntar på födsel – osäker inför kvalet

Henrik Skiöld/TT

Göran Sundberg/TT

Publicerad 2021-10-04

Victor Nilsson Lindelöf saknas när fotbollslandslaget samlas inför VM-kvalet. Arkivbild.

Landslagskaptenen Victor Nilsson Lindelöf finns inte med i starten av fotbollslandslagets VM-kvalsamling.

Manchester Uniteds mittback ska bli pappa i dagarna.

– Vi får hoppas att det går snabbt, men vi får ta det dag för dag, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

Sverige möter Kosovo på lördag och Grekland tre dagar senare på Friends arena i VM-kvalet.

Om det blir med eller utan Victor Nilsson Lindelöf står skrivet i stjärnorna.

– Vi har en plan hur vi ska hantera det om Nilsson Lindelöf inte kommer. Nu hoppas vi att det går snabbt, men naturligtvis har vi en plan om han inte kommer, säger Janne Andersson.

Någon ersättare är inte aktuellt att plocka in i nuläget.

– Jag tycker vi har täckning i truppen för det.

Janne Andersson påpekar att Nilsson Lindelöf inte behöver någon längre uppstartssträcka om och när han väl ansluter.

– Han har varit med så länge i landslaget och aldrig gjort mig besviken, så han behöver ingen lång förberedelsetid. För fem år sedan hade jag varit stressad av situationen. Nu har vi en tydlig struktur och Victor är en spelare som varit med hela resan. Vi får anpassa oss och vi har varit anpassningsbara tidigare.

Ska självklart vara med Maja

Paret Nilsson Lindelöf har sedan tidigare sonen Ted Louie, som föddes den 24 mars 2019.

– Det är klart att han ska vara hemma med Maja när de ska ha barn. Det är fullkomligt självklart, säger Janne Andersson.

Hur som helst riskerar landslaget att stå utan sin lagkapten och främste försvarare. Det i ett läge när Filip Helander är långtidsskadad och Marcus Danielson inte spelar matcher i väntan på att den kinesiska ligan ska börja.

Ringa Pontus Jansson, som slutade i landslaget efter EM? Det är inte aktuellt, menar Andersson och säger att de två inte haft haft någon kontakt trots osäkerheten på mittbackssidan.

– Jag har inte problem att ringa honom. Jag har en jättebra relation med honom. Men jag är inte där nu att jag tycker att jag behöver göra det.

Zlatan mest ledsen

Andersson fick också frågor kring det faktum att Zlatan Ibrahimovic fick lämna återbud på grund av hälseneskadan.

– Jag hade inte tagit ut honom om det inte hade funnits en chans. Dialogen har varit jättebra och han är väl allra mest ledsen över det här, säger Andersson.

Ibrahimovic, som fyllde 40 år i går, har haft stora skadeproblem senaste halvåret. Janne Andersson har dock inte gett upp hoppet om att han förr eller senare är tillbaka i landslaget.

– Jag slänger mig inte med oro och jag räknar inte med sannolikhet heller. Men jag har en förhoppning och en stark tro på det. Det är en spelare och en kille av extraordinära mått.

– Jag hade inte tänkt starta med honom, däremot är han en spelare som kan komma in och bidra med de annorlunda egenskaper han har, säger han.

Gläds med Isak

På pluskontot sedan trupputtagningen för en vecka sedan finns anfallaren Alexander Isak.

Isak skakade snabbt av sig lårskadan och gjorde ett halvtimmeslångt inhopp för Real Sociedad i söndagskvällens 1–1-match mot Getafe i spanska ligan.

– Jag är jätteglad för det. När jag pratade med honom i slutet av veckan kände han sig helt frisk. ”Alex” har växt ut till en väldigt viktig spelare för oss. Jag hoppas och tror att han kan starta. Han var inte borta så himla många dagar, säger Janne Andersson.

Landslaget genomför sin första kollektiva träning på tisdagen. Den här samlingen får truppen extra många träningstillfällen eftersom kvalmatcherna spelas lördag och tisdag.

– Vi ska nöta grunder igen. Vi får två riktigt bra taktiska pass onsdag och torsdag, säger förbundskaptenen.