Stoppas från landslagsspel: "Inte acceptabelt"

Göran Sundberg/TT

Publicerad 2020-02-04

Tommy Boustedt, Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare.

Tre Kronor har fått fyra återbud från KHL-spelare de senaste dagarna.

Tre av dem har spelat i sina klubblag efter det.

– Det är inte acceptabelt, säger Tommy Boustedt, Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare.

Redan när Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv tog ut sin trupp till hemmaturneringen i Globen berättade han att tre svenska stjärnspelare – Magnus Pääjärvi, Anton Lander och Dennis Rasmussen – hade stoppats av sina KHL-klubbar.

Nu misstänker det svenska förbundet att de KHL-spelare som lämnat återbud den senaste tiden pressats av sina klubbar att göra det.

Kvartetten Viktor Lööv, Jokerit, Mikael Wikstrand, Ak Bars Kazan, Mario Kempe, CSKA Moskva, och André Petersson, Dynamo Moskva, har alla lämnat återbud för sjukdomar eller skador sedan Tre Kronor-truppen togs ut.

De tre förstnämnda har ändå spelat matcher efter sina återbud.

– Många blir misstänksamma, och det måste jag erkänna att jag också är, om de verkligen är skadade eller sjuka. Det är ett problem och inget nytt problem, säger Boustedt.

Känslig tidpunkt

Kruxet är att KHL-slutspelet startar i slutet av februari, bara ett fåtal grundserieomgångar återstår efter Globenturneringen, och en del av klubbarna tycker att tidpunkten är för känslig för att släppa spelare.

Det gäller inte alla klubbar. Tre Kronor, som tränade i Globen på tisdagen, har fem KHL-spelare med.

KHL lyder under det Internationella ishockeyförbundets regelverk vilket tvingar dem att släppa spelare till sina landslag.

Boustedt och det svenska förbundet är trött på allt strul med KHL. För några år sedan vägrade ligan att göra avbrott i spelprogrammet för turneringarna i Euro Hockey Tour, där Sverige, Finland, Tjeckien och Ryssland deltar och arrangerar varsin hemmaturnering per säsongen.

Stöket med spelprogrammet har löst sig, men strulet kring Globenturneringen kvarstår.

Få KHL-spelare

Det märks också på de andra lagens trupper. Tjeckien har fem KHL-spelare i sin trupp, jämfört med elva i Channel One Cup i december, och Finland har bara två spelare från den Rysslandsbaserade ligan i Stockholm – jämfört med elva stycken i egna Karjalaturneringen i november.

– Det här kommer vi givetvis att ta upp igen och det är punkt 1A på dagordningen när vi träffas här. Vi har ett mångårigt samarbete med Finland, Tjeckien och Ryssland som bygger på ömsesidig respekt. Vi vill att alla turneringarna ska innehålla de bästa spelarna utanför Nordamerika och hoppas att de andra förbunden ser det så också.

– Det är jättejobbigt för spelare och ledare i laget när det blir så här, men det största är det ansvar vi har gentemot våra supportrar, säger Boustedt.

Följ ämnen i artikeln