Tio skidskyttar till OS - hoppas på stafettmedalj

Uppdaterad 2019-06-12 | Publicerad 2018-01-15

Olympiskt. Bara tre av dem har varit topp åtta i ett individuellt lopp i vinter.

Ändå får tio skidskyttar åka till OS i Sydkorea. Det kan de tacka varandra för.

– Stafetterna är våra bästa medaljchanser, säger truppchefen Johan Hagström.

Sveriges olympiska kommitté SOK har tagit ut tio skidskyttar till OS i Pyeongchang, trots att merparten av dem inte har varit i närheten av kravet som normalt gäller: resultat som visar att en topp åtta-placering är realistisk.

Fredrik Lindström har varit femma och sjua i vinter, Mona Brorsson har en sjätteplats som bäst och Linn Persson kan visa upp en åttondeplats. Övriga sju OS-resenärer - Elisabeth Högberg, Anna Magnusson, Hanna Öberg, Peppe Femling, Jesper Nelin, Martin Ponsilouma och Sebastian Samuelsson - har som bäst en 20:e-placering (Nelin).

"Har gjort det förut"

Anledningen till att alla tio ändå får chansen är framgångarna i stafett. Herrarna vann i Oberhof och damerna har två pallplatser i följd i världscupen.

Även i OS är målsättningen att ta sig upp på prispallen.

– Vi känner att vi har möjligheten. Det är klart att det känns bra att vi har gjort det förut, säger skjuttränaren Johan Hagström som blir platschef i Pyeongchang när förbundskaptenen Wolfgang Pichler är portad på grund av sitt tidigare engagemang i Ryssland.

Vallare ersätter Pichler

I stället för Pichler tar Sverige in vallaren Mikael Persson.

– Vallningen är så viktig så om man har en möjlighet att stötta där ska man göra det. De uppgifter som Wolfgang har är lätta att fördela på oss andra ledare, säger Johan Hagström.

Sverige ställer upp i herr- och dam- samt mixedstafett i Sydkorea och tack vare lagen blir det blågult även i de individuella loppen. Max fyra svenska åkare per distans gäller, förutom i masstarterna som är reserverade för de 30 toppåkarna i världscupen och OS.

TT

Följ ämnen i artikeln