Glödhet tvåmålsskytt: "Vi är bra som lag"

Göran Sundberg/TT

Publicerad 2019-12-28

Samuel Fagemo gör segerintervju efter 5–2-segern över Schweiz.

Tvåmålsskytt i jubileumssegern mot Schweiz (5-2) – och tre mål på två JVM-matcher.

Samuel Fagemo är glödhet.

– Det är klart det känns skönt, men vi är bra som lag och skapar tillsammans, säger Frölundaforwarden.

Andra raka segern efter premiärvändningen mot Finland var också den 50:e raka vinsten i gruppspelssammanhang i JVM.

Sverige har inte förlorat en gruppspelsmatch sedan nyårsafton 2006 då USA vann med 3–2 efter förlängning i Leksand. På den tiden var Nicklas Bäckström junior och Patrick Kane gjorde ett av USA:s mål.

Snart kan den fantastiska supersviten vara 13 år lång.

– Det är så klart jättebra. Det är kul att det är 50 raka, jag hade inte koll på det, men det är inget vi lägger fokus på. Vi tar det match för match och det är nya spelare varje år. Det känns stabilt att vi har två segrar i rad, säger Fagemo.

Snabba mål

Det var han som låg bakom smakstarten mot ett Schweiz som skrällvann över Sverige i kvartsfinal i fjolårets JVM i Kanada.

Den gången var målvakten Luca Hollenstein omutlig och höll nollan.

Den här gången hade Fagemo överlistat honom två gånger på knappt tio minuter och den schweiziske målvakten blev utbytt efter fyra insläppta mål efter knappt halva matchen.

Ledningsmålet var en riktig godbit. Direkt efter tekning backade Fagemo bort från tekningscirkeln, in framför det schweiziska målet och när backen Victor Söderströms perfekta passning kom slog Frölundaforwarden till med ett direktskott vid Hollensteins vänstra stolpe.

– En klassisk tekningsvariant, en ”Bossy”, det var länge sedan den funkade. Det var en bra tekning av (David) Gustafsson och bra pass av (Victor) Söderström, sedan var det bara att skjuta in den. Det var rätt snyggt, säger Fagemo om varianten som fått namn efter förre kanadensiske supermålskytten Mike Bossy.

"Mer effektivitet"

Det andra målet gjorde han framspelad av Nils ”Zorro” Höglander som lurade bort en schweizisk back och gav Fagemo fritt läge framför mål.

När Höglander, som ju gjorde ett spektakulärt ”Zorromål” i premiärsegern över Finland, styrde in 3–0 i powerplay i öppningen av andra perioden var Schweiz ett slaget lag.

– Skönt att få två segrar direkt. Vi gör mycket mål och får lite mer effektivitet i målskyttet i dag. Sedan var det bra att vi kunde göra två mål i powerplay också, säger den 19-årige Frölundaforwarden.

Karl Henriksson och 17-årige talangen Lucas Raymond gjorde övriga mål.

Förstakedjan med Fagemo, Gustafsson och Höglander – som måste lyckas för att Sverige ska nå långt – har gjort fem mål och nio poäng på de två första matcherna.

Sverige är i och med segern klart för kvartsfinal och har tagit ett stort steg mot gruppsegern då de två värsta konkurrenterna i gruppen, i alla fall på pappret, har besegrats.

Juniorkronorna har kvar att möta Kazakstan (måndag) och Slovakien (nyårsafton) i gruppspelet.