Alla turer kring Östersunds FK

Britta Kramsjö/TT

Hilda Djupenström/TT

Publicerad 2019-12-23

Östersund får spela i allsvenskan nästa år – trots allt. Arkivbild.

Från succé – till blåsväder.

På två år har Östersunds FK gått från Europa League-spel till att få sin före detta ordförande dömd för ekonomisk brottslighet, hamna på randen till konkurs och bli tvångsnedflyttade – för att sedan återfå sin allsvenska plats.

Dessa är turerna i ÖFK.

Klubben bildas

Östersunds FK bildades 1996 som ett samarbete mellan IFK Östersund, Ope IF och Östersund/Torvalla FF. Klubben spelade sina första matcher i division 2 Norrland året därpå.

Daniel Kindberg blev ordförande för Östersund 2010. Året efter anställs den brittiske tränaren Graham Potter. Han leder klubben till superettan 2012 och vidare till allsvenskan 2015.

Europa League-succé

2017 vinner ÖFK Svenska cupen, vilket leder till kval till Europa League där klubben gör succé. I kvalet till gruppspelet slår man det turkiska storlaget Galatasaray, Fola Esch från Luxemburg och grekiska Paok. Väl där presterar ÖFK över all förväntan och tar poäng mot lag som Athletico Bilbao och Hertha Berlin. I slutspelet blir dock Arsenal Östersundslaget övermäktigt och klubben slås ut med siffrorna 2–4 över två matcher, trots en avslutande 2–1-seger i London. En av lagets stjärnspelare och affischnamn är Saman Ghoddos, som anslöt sig till klubben 2016.

Kindberg anhålls

I april 2018 anhålls Daniel Kindberg, misstänkt för ekonomisk brottslighet. Kort därefter säger han upp sig från jobbet och tar timeout från sitt uppdrag som ordförande för ÖFK.

Daniel Kindberg släpps från häktet efter två dagar, men misstankarna mot honom kvarstår.

Potter lämnar

I juni 2018 lämnar tränaren Graham Potter Östersund för att jobba för Swansea i den engelska andradivisionen. Östersund slutar sexa i allsvenskan.

Samtidigt står det klart att Samman Ghoddos lämnar klubben för spel i franska Amiens. Smolk i bägaren för ÖFK:s succémålskytt är att han anklagas för att ha brutit ett redan påskrivet kontrakt om spel för spanska Huesca.

Åtal väcks

10 december 2018 väcker åklagaren Nicklas Jeppsson åtal mot Daniel Kindberg och ytterligare två män. Åtalspunkterna är bland annat grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott.

Enligt åtalet ska Kindberg, tillsammans med en man anställd på byggföretaget Peab och en transportföretagare från Sollefteå, ha fört ut mer än 15 miljoner kronor från företaget där Kindberg var vd – Östersundshem, via Peab och via transportföretaget i Sollefteå. Pengarna har slutligen mestadels hamnat hos Östersunds FK.

Förbundet anmäler Kindberg

I februari 2019 väljer Svenska fotbollförbundets licensnämnd att anmäla Daniel Kindberg och klubben till disciplinnämnden. Senare läggs anmälan dock ner på grund av preskriptionstiden, ett beslut som SvFF får mycket kritik för. Förbundet väljer dock efter detta att ändra i reglerna, för att undvika ett liknande scenario i framtiden.

Ghoddos blåsväder påverkar

Sommaren 2019 bekräftar internationella fotbollsförbundet Fifa att både Östersunds FK och Samman Ghoddos utreds kring det påstått brutna kontraktet med Huesca och i augusti står det klart: Fifa ställer sig på Huescas sida och ÖFK tilldöms transferförbud och Ghoddos en fyra månader lång avstängning – och böter på 43 miljoner kronor.

Rättegång mot Kindberg

Den 5 september inleds den 13 dagar långa rättegången mot ÖFK:s före detta ordförande och de andra två männen, i Härnösands tingsrätt. Åklagaren yrkar på minst fyra års fängelse samt sju års näringsförbud för Daniel Kindberg. För den så kallade Peabmannen yrkar åklagaren på tre års fängelse och för transportföretagaren från Sollefteå yrkas fyra års fängelse, sju års näringsförbud samt en företagsbot på fyra miljoner kronor.

De tre ska också tillsammans betala tillbaka 15 miljoner kronor till de drabbade företagen Östersundshem och Fältjägaren 7. Alla tre åtalade nekar till brott.

Samtidigt går det allt sämre för ÖFK i allsvenskan. Klubben blöder ekonomiskt och har under hösten arbetat för att undvika konkurs.

Klubben och Ghoddos överklagar Fifas beslut om Ghoddos i Idrottens skiljedomstol (Cas) och i oktober får klubben börja värva igen i väntan på beslut. De 43 miljoner som Huesca, enligt Fifas beslut, ska få i skadestånd är Saman Ghoddos i första hand skyldig att betala – men eventuellt kan ÖFK få lov att betala delar av beloppet, något som kan anstränga ekonomin ytterligare.

Saman Ghoddos uppger nämligen i Fifas utredning att ÖFK tvingat honom att dra sig ur affären med Huesca – med hot om att annars inte släppa iväg honom till någon klubb alls.

Domen faller

Domen faller mot Kindberg och de två andra männen. Kindberg döms till tre års fängelse samt näringsförbud i fem år. Han döms även att, tillsammans med de två andra männen, betala skadestånd på omkring 13 miljoner kronor. Samtidigt blöder klubben ekonomiskt och riskerar att bli av med elitlicensen om man inte lyckas få ordning på räkenskaperna.

Två veckor senare överklagar Kindberg tingsrättens dom. Den överklagas snart även av åklagaren.

Elitlicensen dras in

Den 26 november meddelar Svenska fotbollförbundet att Östersunds FK inte beviljas elitlicens inför 2020. Klubben bedöms inte uppfylla elitlicenskriteriet "ekonomiska förutsättningar för fortsatt drift" under kommande säsong. ÖFK har sedan tidigare startat en insamling där man lyckats samla ihop tio miljoner kronor – av de 20 miljoner som klubben behöver för att gå runt.

En vecka senare överklagar ÖFK licensnämndens beslut till Svenska fotbollförbundets överklagandenämnd – och skickar in kompletterande uppgifter utifrån de punkter som Licensnämnden gett nedslag på.

Klubben behåller licensen

Den 18 december sammanträder nämnden och efteråt är klubben, som haft representanter på mötet, optimistiska till att få behålla elitlicensen.

Fem dagar senare, 23 december, kommer beslutet. Överklagandenämnden väljer att bifalla överklagan, vilket innebär att de häver Licensnämndens beslut om tvångsnedflyttning. Därmed behåller ÖFK platsen i allsvenskan nästa säsong. Brage och ÖFK byter åter plats i seriesystemet.

Följ ämnen i artikeln