Mängder med skador under intensiv ligaperiod

TT

Publicerad 2020-01-03

53 skador på fyra omgångar under 12 dagar. Det är facit efter Premier Leagues intensiva jul- och nyårsschema, enligt statistik som The Daily Telegraph fått ta del av.

Det är en dramatisk ökning jämfört med hösten och nu kräver spelarorganisationen Fifpro förändringar i det späckade schemat.

– Fotbollens styrande organ, tillsammans med klubbar och ligor, måste sluta samman globalt och försöka minska pressen, säger Bobby Barnes, Fifpros president i Europa, till den brittiska tidningen.

– Vi behöver ha en gemensam och vuxen diskussion. Du kan inte spela fotboll utan spelarna. Deras intressen måste skyddas, fortsätter han.

Flera tränare har varit kritiska mot det intensiva matchandet i den engelska ligafotbollen, där lag som Manchester City och Wolverhampton spelade två matcher inom loppet av 48 timmar.

"Absolut inte okej"

– Det är absolut inte okej. Ingen av tränarna har problem att spela matcher på "boxing day" (den 26 december). Men att spela både 26:e och 28:e är ett brott, sade Liverpools tränare Jürgen Klopp i samband med matchen mot Leicester i slutet av december.

Newcastles Steve Bruce har varit inne på en liknande linje.

– Tvingar du trötta spelare att spela får du skador. Det här är konsekvensen, sade tränaren till The Daily Telegraph.

Med åtta skador var Newcastle värst drabbat av Premier League-klubbarna. Därefter följde Bournemouth med fem samt Chelsea, Norwich och Southampton med fyra skador vardera.

Enligt statistiktjänsten Premier Injuries Limited, som har tagit fram siffrorna åt tidningen, har december och början av januari inneburit totalt 96 skador i Premier League.

Det är bara en skada färre än augusti och september tillsammans – och med ytterligare 17 spelare vars eventuella skador utvärderas är det risk att den siffran stiger ytterligare de närmaste dagarna.

Två lediga veckor

I februari har Premier League ett kortare uppehåll, något Fifpro är positiva till. Men spelarorganisationen menar att det inte räcker utan släppte i augusti en rapport med förslag på lösningar.

Där ingår bland annat att man inför fyra obligatoriska lediga veckor under sommaren och två obligatoriska under vintern. Fifpro vill dessutom ha någon form av varningssystem för att mäta matchbelastningen och sätta ett årligt tak på antalet matcher spelarna tillåts spela.

Ben Dinnery är skadeanalytiker och den som sköter Premier Injuries hemsida. Han beskriver nyårsdagen som "katastrofal" i form av antalet skador, men säger också att det är en oundviklig konsekvens av intensivt matchande.

– Sunt förnuft säger att om spelarna är trötta reagerar inte musklerna och benen på samma sätt.