Mäktig vändning av City mot Real Madrid

TT

Uppdaterad 2020-02-27 | Publicerad 2020-02-26

Kevin De Bruyne slår in straffen som gav Manchester City segern med 2–1 borta mot Real Madrid.

Trots alla miljarder som investerats de senaste åren har Manchester City aldrig lyckats gå hela vägen i Champions League.

Nu kan det vara sista chansen på ett tag.

2–1-segern på Santiago Bernabéu ger ett starkt utgångsläge inför hemmareturen mot Real Madrid i åttondelsfinalen.

På grund av brott mot det ekonomiska regelverket (Financial fair play) har Uefa stängt av Manchester City från deltagande i turneringen de kommande två säsongerna.

Ett mer kännbart straff än den bot på runt 300 miljoner kronor som också ingick i domen från det europeiska fotbollsförbundet. City har överklagat till idrottens skiljedomstol, Cas, och hur det hela slutar återstår att se, men den här säsongen drabbas klubben inte.

Straffade av De Bruyne

Vägen till kvartsfinalen smalnades av sedan Isco rullat in 1–0 efter en timmas spel för att breddas igen efter Gabriel Jesus kvittering med knappa kvarten kvar.

Några minuter senare skickade Kevin De Bruyne in 2–1 till City på straff sedan Dani Carvajal fällt inhopparen Raheem Sterling – och plötsligen ligger en plats i kvartsfinalspelet öppen för Pep Guardiola & co.

– En del var bra, en del perioder mindre bra. I en kvalitetsmatch som den här får man svackor, men vi kämpade verkligen bra. Det var en riktigt bra start av oss, säger De Bruyne.

För Real Madrid var eländet inte över. Lagkaptenen Sergio Ramos tryckte ned Sterling bakifrån, fick rött kort och missar returen om tre veckor i Manchester.

"Bara första akten"

Det var en scenförändring som hette duga och med Sterling som katalysator bakom Citys spurt. Men City kunde redan i första halvlek satt en tidig prägel på matchen. Jesus hade matchens första riktigt heta chans, men hans avslut parerades av Thibaut Courtois.

Den möjligheten var dock inget mot när City-målvakten Ederson fick ut en näve och styrde undan Karim Benzemas nick. Junior Vinicius fick öppet mål, men halkade, kom fel till bollen och ett gyllene läge för Real Madrid gick om intet.

– Det viktigaste är hur vi spelade. Vi kom hit för att försöka vinna och vi gjorde det, men det är bara första akten. Det är inte tre poäng och om något lag kan vända den här situationen, med tanke på deras erfarenhet och allt, så är det den här klubben (Real Madrid), säger Pep Guardiola.

Tousart matchvinnare

Juventus hade inte förlorat något av de tidigare fyra mötena med Lyon i Champions League inför onsdagens drabbning på fransk mark.

Men någon gång ska vara den första.

Lucas Tousart tryckte in 1–0 i 31:a minuten sedan Houssem Aouar kommit runt på vänsterkanten och frispelat sin lagkompis. En välförtjänt ledning som stod sig matchen ut – men kanske också en konsekvens av att Juventus mittback Matthijs de Ligt just då syddes för ett ymnigt blödande sår i huvudet.

Karl Toko Ekambi hade innan dess nickat i ribban och kort efter målet brände samme Lyonspelare ett vasst läge.

Paulo Dybala fick ett mål bortdömt för offside och han ville dessutom ha en straff under matchens sista minuter.

Trots spridningen av coronaviruset i allt fler regioner i Italien tilläts runt 3 000 supportrar till Turinbaserade Juventus resa in i Frankrike och följa matchen på plats.

Tidigare under dagen dog en 60-årig man på sjukhus i Paris, Frankrikes andra dödsfall i smittan.

– Inga skyddsåtgärder har vidtagits. Vi beter oss som om ingenting har hänt, säger Christophe Quiniou, borgmästare i Décines-Charpieu, den förort till Lyon där matcharenan Parc Olympique Lyonnais ligger, till Reuters.