Ingesson hedrades på Grimsta

Stockholm. Ett Grimsta IP draperat i grått höstrusk var på lördagen platsen för Elfsborgs hyllning till sin avlidne tränare Klas Ingesson.

– Det har varit svårt att tänka på fotboll, sade Elfsborgs lagkapten Johan Larsson efter 1-0-segern mot Brommapojkarna.

Årets sista allsvenska match föregicks av några korta minnesord och en tyst minut för att hedra Klas Ingesson och båda lagens spelare bar sorgband, liksom på alla andra arenor under den sista allsvenska omgången. Elfsborgs spelare hade dessutom en porträttbild av Ingesson på sina matchtröjor.

Alla spelarna och domarna höll om varandra under den tysta minuten.

Matchen gick i sorgens tecken i dubbel bemärkelse. Det var ju bara ett par veckor sedan som Brommapojkarnas blott 33-årige lagkapten Pontus Segerström blev ett annat offer för cancern.

– Det är ju väldigt jobbigt, en unik situation, sade Johan Larsson.

Sorgtyngda lag

– De har precis förlorat sin lagkapten och vi har förlorat en av de största i svensk fotboll genom tiderna, så möts vi i sista matchen. Det är jobbigt så klart, det är ändå fint att vi kan komma tillsammans som en fotbollsfamilj tillsammans före matchen.

Elfsborgs tillresta klack, Guliganerna, höll upp ett stort porträtt av Ingesson och skanderade hans namn under matchinledningen.

Efter matchen - som sågs av blott 813 åskådare - bar Elfsborgs spelare en banderoll framför sin klack med orden "Alltid saknad, aldrig glömd."

– Det har varit väldigt tufft att ladda för det här förstås. Det har varit svårt att tänka på fotboll. Vi har försökt lyfta varandra så gott det går, sade Johan Larsson.

– Det kändes tomt i dag, sade Elfsborg tränare Jan Mian. Det är första gången vi inte har pratat ihop oss före en match. Men det känns också som att vi hade Klas med oss och vi spelade för honom i hans anda, att alltid göra sitt bästa.

Missade Europaspel

Sportsligt sett var det bara Elfsborg som hade något att spela för i regnrusket. Jakten på en kvalplats till Europa League lyckades inte, men motiverade Boråslaget tillräckligt för att vinna mot ett sedan länge nedflyttningsklart BP. Efter en avslagen första halvlek fick Elfsborgs ytterforward Arber Zeneli pangträff med högern i 53:e minuten till 1-0.

– Före säsongen hade man tyckt att cupguld och fyra i allsvenskan varit okej, men när vi var med så pass länge så hade vi väl önskat lite till. Att vi inte tog Europaplatsen känns lite surt, sade Johan Larsson.

En match återstår för Elfsborg, supercupfinalen mot Malmö FF kommande söndag.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM