Fördel Kinhult i knallhård OS-duell med Norén

Carl Göransson/TT

Publicerad 2020-02-20

Marcus Kinhult spelar WGC-tävlingen i Mexiko den här veckan. Arkivbild.

Marcus Kinhult eller Alex Norén?

Bara en av svenskarna lär få spela OS i Tokyo i sommar. Duon är nästan helt lika på världsrankningen, men det kan ändra sig redan den här veckan.

Med fyra månader kvar av kvalificeringsperioden kan det inte bli så mycket jämnare i kampen om den andra svenska OS-platsen på herrsidan. Marcus Kinhult är 95:a i världen med rankningspoängen 1,5796. Alex Norén är 96:a och har 1,5726 i rankningspoäng.

Svängt flera gånger

Henrik Stenson är 27:a i världen och ser ohotad ut som Sverigeetta, men bakom honom klättrade Kinhult förbi Norén på rankningen för första gången någonsin i mitten av januari. Bara en vecka senare låg Norén före igen, innan 23-åringen från Fiskebäckskil passerade på nytt i den senaste världsrankningen i måndags.

– Oavsett vem som når OS är det en stark spelare som kommer att ha medaljchans, säger förbundskapten Katarina Vangdal.

Hon har ingen roll i OS-uttagningen, utan det är världsrankningen den 22 juni som – med Sveriges olympiska kommittés goda minne – avgör vilka som får åka till Tokyo.

Men den här veckan kan eventuellt ge en rejäl fingervisning om vartåt det lutar.

Många poäng på spel

Marcus Kinhult har för första gången i karriären kvalificerat sig för en WGC-tävling (världstourtävling), som avgörs på hög höjd utanför Mexiko City, med bara 72 spelare i startfältet och ingen "cut" efter två dagar. Startfältet håller högsta klass med 42 av världens 50 bästa på plats, däribland nygamla världsettan Rory McIlroy. Det avspeglar sig också i att vinnaren i tävlingen kammar hem hela 70 poäng på världsrankningen (som sedan ska divideras med antalet spelade tävlingar de senaste två åren).

Med andra ord ett passande läge att tjäna viktiga rankningspoäng, även om Kinhult är en rejäl underdog i den tuffa konkurrensen.

– Jag tror att det blir väldigt kul den här veckan, jag har sett fram emot den här tävlingen sedan jag blev klar för den. Det är min första WGC så det blir kul att spela mot de här grabbarna för att se var mitt spel är och hur jag kan konkurrera, säger han till Europatouren.

Samtidigt delas bara 24 poäng ut till vinnaren i veckans PGA-tävling i Puerto Rico, där Alex Norén får hålla till godo med att spela eftersom han inte är kvalificerad för att spela i Mexiko. Å andra sidan är det bara två spelare i startfältet i Puerto Rico som ligger högre än Norén på världsrankningen, vilket borde ge den 37-årige svensken goda chanser att vara med och slåss i toppen.

Greppet om den där OS-biljetten kan hinna skifta många gånger innan allting är klart runt midsommar.