Eriksen håller orsaken till hjärtstoppet hemlig

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2022-03-24

Christian Eriksen vet varför hans hjärta plötsligt slutade slå mitt under en EM-match, men håller det för sig själv.

Glädjen över att vara tillbaka i landslaget pratar han desto öppnare om.

– Det känns verkligen som en seger, säger den danske fotbollsstjärnan.

Hjärtat stod stilla i tre–fyra minuter. Men de fruktansvärda bilderna från Danmarks EM-premiär mot Finland förra sommaren fick ett lyckligt slut. Medspelarnas och läkarnas snabba agerande räddade Christian Eriksens liv, och mot alla odds – och med en inopererad pacemaker som livlina – är han fortfarande en fotbollsspelare på högsta nivå.

Han har redan gjort comeback på planen för sin nya klubb, engelska Premier League-klubben Brentford, och nu väntar nästa känslofyllda återkomst: i den danska landslagströjan.

– Det känns verkligen som en seger att komma in i landslaget igen. Från den dag då jag fick klartecken att spela fotboll igen utan problem, och från att jag började spela i Brentford, så har drömmen hela tiden varit att komma tillbaka till landslaget så fort som möjligt, säger Eriksen på en pressträff på torsdagen.

Snabbare än väntat

Den 30-årige mittfältaren landade i spanska Marbella på onsdagskvällen, och plockades upp på flygplatsen av landslagschefen Christian Nørkjær som körde honom till spelarhotellet. Efter ett par dagars uppladdning i Spanien reser de danska fotbollsherrarna sedan till Amsterdam för landskamp mot Nederländerna på lördag. På tisdag nästa vecka väntar sedan Serbien hemma på Parken i Köpenhamn.

– Det var givetvis speciellt att dra på sig landslagskläderna igen, och att träffa Christian Nørkjær. Det väckte många minnen till liv. Det känns egentligen inte som att jag har varit borta, men ändå har det gått mer än sex månader, säger Eriksen.

– Jag är lite förvånad över att det har gått så snabbt, att jag kan vara med redan nu.

Han säger att han har fått svar på orsaken till det akuta hjärtstoppet, men väljer att inte dela den informationen offentligt.

– Jag tänker inte på vad som gick galet, för min utgångspunkt är att det inte kommer att gå galet igen. Jag vet vad som var orsaken, men det betyder ingenting nu längre, säger Eriksen.

Kan starta på Parken

Danmarks förbundskapten Kasper Hjulmand har sagt att Eriksen troligen kommer att inleda på bänken mot Nederländerna, men att han är aktuell för att starta hemma mot Serbien. Båda landskamperna lär ändå bli känslosamma för mittfältaren.

Det var i Amsterdam, i klubblaget Ajax, som Christian Eriksen fick sitt stora genombrott för drygt tio år sedan.

Det var i Köpenhamn, på Parken, som hjärtat slutade slå.

– Drömmen har varit att komma tillbaka till landslaget, och det är bara positivt att det blir i Amsterdam och på Parken, för det är två väldigt speciella platser för mig, säger Christian Eriksen.