Slutspelat i Europa för MFF

Uppdaterad 2019-06-26 | Publicerad 2014-12-09

Stockholm. Malmö FF har spelat färdigt i Europa.

Det svenska mästarlaget kvitterade två gånger mot Olympiakos - men föll med 2-4 i Pireus.

Förutsättningarna inför den sista gruppspelsomgången i Champions League-fotbollen var enkla.

Malmö var tvunget att vinna för att ta sig till slutspelet i Europa League. Även för Olympiakos var seger det enda som gällde - för ett eventuellt Champions League-avancemang på bekostnad av Juventus.

Det grekiska mästarlaget dominerade stora delar av matchen men längst bak i Malmö stod nyblivne svenska landslagsmålvakten Robin Olsen och räddade spänningen. I andra änden av planen gjorde inhopparen Simon Kroon 1-1 och Markus Rosenberg 2-2 - men två sena hemmamål klippte av Malmös kontakt med Europa.

– Vi sköter oss bra. Det är smågrejer (som avgör) och lite oflyt också. Vi rullar boll fint men ska komma till fler lägen, sade Olsen i TV6.

"Kanske nöjd"

I och med förlusten blev det trots flera goda insatser inte mer än tre poäng i gruppspelet för Malmö. Olsen hade svårt att sammanfatta höstens Europaspel direkt efter matchen.

– Jag tror att det behövs några dagar för att kunna summera det här och kanske vara nöjd med helheten i gruppspelet, sade han.

I och med att mittbacken Erik Johansson var avstängd efter det röda kortet mot Juventus tvingades tränaren Åge Hareide till ändringar i startelvan. Markus Halsti klev ned från mittfältet för att komplettera Filip Helander. Anton Tinnerholm gick i andra riktningen och tog plats på högermittfältet medan Magnus Eriksson flyttade in centralt. Ricardinho flyttade från vänster till höger i backlinjen och Pa Konate fyllde hålet efter brasilianaren.

Två svenska repliker

Just Konate hade det jobbigt från start och när Malmö skulle vända 0-1 - David Fuster i den 22:a minuten - var det han som fick lämna planen till förmån för Kroon. Så långt talade inget för Malmö men bytet förde det svenska mästarlaget in i matchen. Emil Forsberg slog den vägvinnande passningen och Kroon placerade in 1-1 två minuter efter att han kommit in på planen.

Alejandro Domínguez gjorde 2-1 men efter 80 minuter replikerade Malmö igen. Tinnerholm tog sats till höger och hittade rätt med sitt inlägg. Markus Rosenberg stötte in 2-2 med vänsterfoten.

Avgörandet kom efter en grekisk hörna när Kostas Mitroglou hann först på en skarv. Ibrahim Afellay satte sedan 4-2 i den 90:e minuten.

Segerfirandet blev måttligt. I och med att Juventus tog en poäng mot Atlético Madrid går italienarna till åttondelsfinal i Champions League på det grekiska mästarlagets bekostnad.

Olympiakos får fortsätta i Europa League.

TT