Weiser nickade guldet till Tyskland

Publicerad 2017-07-01

Fotboll. Tyskland är åter Europas bästa fotbollsland på U21-nivå.

De vann EM-finalen mot favoriten Spanien med 1-0.

– Vår första halvlek var outstanding, säger tyske mittfältaren Max Meyer.

Enda målet i polska Krakow kom i den 40:e matchminuten. Jeremy Toljan serverade ett inlägg till Mitchell Weiser, som elegant lobbnickade bollen i mål bakom den spanske målvakten Kepa Arrizabalaga.

– Vi visade riktig karaktär, säger Max Meyer till Uefas hemsida.

Det här var Tysklands andra U21-titel. Första kom 2009. Därefter vann Spanien de två efterföljande mästerskapen innan det blev svenskt guld 2015.

– Åtta eller nio av spelarna från 2009 är stora nu och jag sa till mina spelare, att om ni vinner, kommer människor att komma ihåg er. Jag tror att semifinalens straffläggning sågs av nästan tio miljoner människor i Tyskland. Så mina spelares rykte är väldigt gott, säger segercoachen Stefan Kuntz på presskonferensen efteråt.

Spanien vann alla sina fyra matcher fram till finalen i årets turnering (12-2 i målskillnad) och hade chans att ta sin femte titel, lika många som Italien har. Men det blev det alltså inget med.

– Vi är som ni säkert förstår besvikna efter att ha förlorat finalen. Första halvleken var nyckeln. Vi var inte oss själva då, säger Spaniens coach Albert Celades.

Men han kan i alla fall konstatera att två av hans spelare belönades med priser efteråt. Dani Ceballos utsågs till turneringens bäste och Saúl Ñíguez var samtidigt främste målgörare på fem mål.

TT

Följ ämnen i artikeln