Spanska supportrar nobbar kritiserad turnering

TT

Publicerad 2020-01-06

Inför säsongen 2018–2019 vann Barcelona supercupfinalen mot Sevilla i Marocko. Arkivbild.

Den spanska supercupens nya upplägg verkar inte vara en hit bland fotbollssupportrarna.

Enligt tidningen El Mundo har lagen i miniturneringen – där Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid och Valencia möts i ett slutspel – än så länge bara sålt nio procent av biljetterna.

Till skillnad från tidigare upplagor spelas Spanska supercupen den här gången inte som en renodlad final inför ligastarten i augusti, utan mitt i säsongen – i Saudiarabien.

Enligt spanska El Mundo har inte mer än 26 supportrar från Valencia, 50 från Atlético Madrid, cirka 300 från Barcelona och runt 700 från Real Madrid köpt biljetter – och majoriteten av dessa uppges vara baserade i Mellanöstern snarare än Spanien.

En chef till en av de berörda klubbarna citeras i El Mundo:

– Det finns mycket att ta hänsyn till, och ingenting är positivt. Det första är datumet. Det är strax efter jul, med alla kostnader som det medför för människor. Det andra är turneringens prestige. Vi talar inte om en Champions League-final, direkt. Och för det tredje, resan dit är inte enkel.

Det spanska fotbollsförbundet har fått utstå hård kritik sedan det blev klart att Spanska supercupen kommer avgöras i Saudiarabien de kommande tre åren.

Som protest valde det nationella tv-bolaget RTVE – som vanligtvis sänder cupen – att inte köpa rättigheterna på grund av Saudiarabiens brister gällande mänskliga rättigheter.

På onsdag möts Valencia och Real Madrid i den första semifinalen. Barcelona och Atlético Madrid ställs mot varandra dagen därpå. Matcherna spelas i den saudiarabiska staden Jidda.