Sverige trea bakom omöjligt Norge

Uppdaterad 2019-07-14 | Publicerad 2017-01-22

Längdskidor. Åt Norge gick inget att göra.

Hanna Falks spurt räckte i alla fall till en svensk tredjeplats.

– Det var en helt ny situation för mig, men himla roligt var det, säger Falk efter slutsträckan.

På förhand såg andrasträckan ut som den farliga sträckan för Sverige, där Sofia Henriksson ställdes mot Heidi Weng.

Det var också där som världscupstafetten i Ulricehamn avgjordes.

Efter att Ida Ingemarsdotter hängt med Ingvild Flugstad Østberg på förstasträckan satte Weng in stöten i en av uppförsbackarna.

– Det var väl lite grann nyckelsträckan, säger Henriksson som tappade 17 sekunder på norskan.

– Heidi leder världscupen av en anledning. Det blev en tuff uppgift, men jag är ändå nöjd att få kliva upp på pallen så här första gången man åker en stafett. Det är en häftig känsla.

Spurt om andraplatsen

Charlotte Kalla tog in ett par sekunder på Astrid Uhrenholdt Jacobsen på tredjesträckan, men Marit Bjørgen kunde sedan ostört föra Norge till segern.

Där bakom slogs Ulricehamns stolthet Hanna Falk med Sandra Ringwald och Jessica Diggins om andraplatsen. Tyskan var snabbast i spurten, men Falk lyckades slå Diggins och USA och blev trea.

Falk hade tidigare försökt gå loss med drygt en kilometer kvar, ett ryck som misslyckades.

– Det rycket jag gjorde kostade lite kände jag när jag kom in på upploppet. Jag är nöjd att jag höll undan och att det blev en pallplats, säger Falk.

Nilsson saknades

27-åringen visade att hon vill vara med och slåss om platserna i stafettlaget i VM i Lahtis senare i vinter. Men då lär det troligen inte bli fjärdesträckan som Falk åker.

– Stina (Nilsson) på en sistasträcka är ett starkt kort vi har, men jag känner att jag kan åka klassiskt eller en tredjesträcka. Jag är redo att åka vilken som helst, om de vill ha mig.

Norska stafetthjälten Heidi Weng konstaterade även hon att Sverige blir ett annat lag när Stina Nilsson - som vilade i helgen - är med.

– Ett av de starkaste korten är borta, om hon hade varit här hade den nog varit väldigt spännande, säger Weng.

Ett tänkbart svenskt lag i VM skulle kunna vara Ingemarsdotter, Kalla, Falk och Nilsson.

– Det är inte givet vilka som ska åka och det kanske är det mest angenäma - att vi har många kort att spela, säger Charlotte Kalla.

TT