Unga stjärnan gör Kansas City till favorit

Pelle Strandman/TT

Publicerad 2020-02-01

Quarterbackstjärnan Patrick Mahomes har chansen att föra Kansas City Chiefs till första vinsten i Super Bowl på 50 år.

Bara tre säsonger in i sin NFL-karriär omnämns han redan som en av historiens bäste quarterbackar.

Nu ska Patrick Mahomes föra sitt Kansas City Chiefs till första Super Bowl-triumfen på 50 år.

– Vi ska göra det för hela staden, säger 24-åringen inför finalmatchen mot San Francisco 49ers.

Det är som knappa favoriter Kansas City Chiefs natten mot måndag, svensk tid, spelar Super Bowl för andra gången i klubbens historia.

För motståndet, på Hard Rock Stadium i Miami, står uppstickaren San Francisco 49ers som med ett imponerande lagbygge oväntat har tagit sig hela vägen till årets höjdpunkt i amerikansk fotboll.

Förhandssnacket har till stor del handlat om vad som kommer stå sig starkast – San Franciscos solida defensiv eller Kansas snabba anfallsspel?

Det finns dock en enskild spelare som mer eller mindre på egen hand gör att det är det sistnämnda laget som får de flesta av förhandstipsen: 24-årige stjärnan Patrick Mahomes.

– Han har potential att bli den bästa quarterbacken vi någonsin sett, slår NFL:s egen tv-expert Kurt Warner fast till den amerikanska fotbollssajten Touchdown Wire.

"Har hela paketet"

Den före detta storspelaren, själv gammal quarterback, invald i Hall of Fame och vinnare av Super Bowl år 2000, pekar inte ut någon enskild specifik egenskap som gör Mahomes speciell. Warner tror däremot att sporten aldrig har sett en mer komplett spelare på positionen tidigare.

– Vi har sett quarterbackar göra många av sakerna som han gör. Men jag undrar om vi, trots att han är så ung, någonsin har sett någon med hela paketet som Patrick Mahomes.

Warner utvecklar:

– Han har en otrolig styrka och sin naturliga kastarm. Det som för mig särskiljer honom är hans förmåga att se spelet så kreativt. Det är väldigt unikt.

Uppmaning från legendaren

En annan Hall of Fame-medlem som ställer sig i Mahomes hyllningskör är Dan Marino, före detta quarterback i Miami Dolphins som i sitt enda Super Bowl-framträdande förlorade mot San Francisco 1985.

– Han kan kasta från alla tänkbara armvinklar och leverera alla former av kast, säger han till Reuters.

Marino passar på att uppmana Mahomes att inte ta lättvindigt på mötet med San Francisco som kan vara en unik möjlighet i hans karriär.

– Ta vara på den här möjligheten för du vet aldrig vad framtiden har att erbjuda. Jag trodde absolut att jag skulle få spela ytterligare två eller tre Super Bowls, särskilt med tanke på att jag var 23 och fortsatte att spela en lång tid.

Redan historisk

Mahomes själv? Hans primära fokus är att fortsätta skriva historia efter blott tre säsonger i NFL, varav två har varit som startspelare.

Tillsammans med just Kurt Warner och Dan Marino är Patrick Mahomes den ende som har lyckats bli utsedd till ligans MVP (mest värdefulle spelare) och ta sitt lag till Super Bowl på så kort tid.

– Det är bara surrealistiskt att nämnas tillsammans med de två, säger han i en intervju med NFL Network.

– Men allt är till stor del tack vare mina lagkamrater. Jag har hamnat i en fantastisk position och försöker bara att maximera det varje dag.

Hittills har Mahomes med sin precisa kastarm passat fram till 87 touchdowns – fler än någon annan efter tre säsonger i NFL.

Pressen på honom är således stor att föra Kansas City Chief hela vägen till första vinsten i Super Bowl sedan 1970.

– Vi vill klara av det. Vi kommer gå ut och spela vårt bästa, vi möter en bra motståndare men vi ska försöka vinna matchen och göra det för vår tränare (Andy Reid) och hela staden Kansas.