Pirlo om Zlatan: "Han är en perfektionist"

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2020-02-07

När det begav sig. Zlatan Ibrahimovics Milan mot Andrea Pirlos Juventus i oktober 2011. Inför Milanoderbyt hyllar Pirlo svensken.

Mittfältseleganten Andrea Pirlo hyllar Zlatan Ibrahimovic inför söndagens Milanoderby mellan Inter och Milan.

– En krävande perfektionist som vill att alla andra ska vara som han är. Det vet jag av egen erfarenhet, säger Pirlo till La Gazzetta dello Sport.

Italienaren, världsmästare 2006, spelade under tio år 284 matcher för Milan, de sista av dessa tillsammans med Ibrahimovic när klubben tog sin senaste ligaseger säsongen 2010-2011. Sedan lämnade Pirlo för Juventus.

Ibrahimovics återkomst till Milan har hittills överträffat alla förväntningar. Pirlo är imponerad, men inte överraskad.

– Han höjer koncentrationsnivån i gruppen. Det är sant att han ställer dig mot väggen, skriker och blir arg. Jag har träffat på väldigt få personer som är som han.

– "Ibra" kan fortfarande vara den avgörande skillnaden på planen, även om det inte är i lika stor utsträckning som tidigare. Efter skadan i Manchester är han inte lika effektiv som tidigare men med åldern förstår du att du kan springa mindre, men ändå se till att vara i rätt position, säger Pirlo till La Gazzetta dello Sport.

Och tillägger:

– Jag slutade när jag var i hans ålder. För att jag hade smärtor i ett knä och för att jag vaknade och undrade varför jag fortfarande var tvungen att ta mig till träningen. Zlatans framtid beror helt på vad han vill.

Tillbaka efter förkylning

Ibrahimovic missade förra helgens ligamatch mot Verona på grund av en förkylning, men han var inte värre däran än att han i början av veckan kunde göra ett besök hos Hammarby, som han har blivit delägare i. Enligt Milans fotbollschef Zvonomir Boban ska Ibrahimovic vara tillgänglig för spel.

Anfallaren är en av närmare 40 spelare genom åren som spelat ligaderbyt för såväl Milan som Inter, klubbarna som båda har Giuseppe Meazza-stadion i stadsdelen San Siro som sin hemvist. Sex gånger drog Zlatan Ibrahimovic på sig Inters blå-svart-randiga dress (2006–2009), fyra gånger hittills har han burit Milans röd-svart-randiga (2010–2012).

Senaste gången, i maj för snart åtta år sedan, förlorade Milan med 2–4. Ibrahimovic gjorde båda målen, men det var en klen tröst eftersom förlusten satte stopp för klubbens möjligheter att vinna Serie A.

Mötet med Materazzi

Den som kan sin Zlatan ser där en drivkraft nog för att veteranen ska elda på sina yngre lagkamrater. Ibrahimovic glömmer inte en oförätt eller en motgång, något åtskilliga genom åren fått erfara: med- och motspelare, tränare, journalister med flera. Marco Materazzi, den skicklige men knappast välpolerade mittbacken i Inter, fick klart för sig att Ibrahimovic lägger ett och annat på minnet.

2006, under Ibrahimovics tid i Juventus, bjöd Materazzi på en riktigt elak tackling. Fyra år senare, sedan Ibrahimovic gått på lån från Barcelona till Milan, möttes de igen på San Siro.

– Jag hade alla emot mig och det motiverade mig. Jag ordnade en straff och vem fällde mig? Materazzi. 1–0 till Milan, sade Ibrahimovic till den italienska upplagan av magasinet GQ i december.

– I andra halvlek sänkte jag honom (Materazzi) med en taekwondo-spark och skickade honom till sjukhus. Som man bäddar får man ligga.

För Christian Eriksen, nyligen köpt från Tottenham, blir derbyt en ny erfarenhet, liksom för Antonio Conte, danskens tränare i Inter.

Conte kan luta sig mot – för vad det nu är värt på söndag kväll – att han aldrig förlorat (sju vinster och tre oavgjorda) mot Milan som tränare. Han har heller aldrig förlorat mot Milan tränare Stefano Pioli.

Enligt Football Italia är Dejan Kulusevski fortfarande skadad och missar Parmas hemmamatch mot Lazio.