Ljungblom avstängd: "Kändes som man svek laget"

Göran Sundberg/TT

Publicerad 2022-08-28

Lina Ljungblom blir avstängd i en match efter matchstraffet mot Tyskland i lördags.

Hon gick från matchvinnare till syndabock på ett ögonblick.

Dagen efter Damkronornas poängtapp mot Tyskland i ishockey-VM säger Lina Ljungblom:

– Det var tufft i går och man var ledsen. Det kändes som man svek laget.

Nu blir hon dessutom avstängd en match.

Avstängningen kom överraskande för svenskarna. Vid söndagsmorgonens träning uppgav förbundskaptenen Ulf Lundberg att Ljungblom inte riskerade avstängning.

Trots att hon var kallad till en utfrågning senare under söndagen med turneringens disciplinkommitté.

Men senare på söndagen kom beskedet: avstängning i en match för tackling i ryggen. Därmed missar Ljungblom måndagens möte med Ungern.

”Inte det besked vi hade hoppats på, men inget som vi kan göra något åt. Vi fokuserar fullt ut på det vi kan påverka”, säger Lundberg i ett skriftligt meddelande.

”Farlig och vårdslös”

Enligt disciplinkommittén var kontakten med den tyska backen Katarina Jobst-Smith, som hade ryggen ut mot isen och var en bit från sargen ”farlig och vårdslös”, enligt beslutet på IIHF:s webbplats.

Ljungblom fick matchstraff för tacklingen som inträffade med knappt fyra minuter kvar av ordinarie matchtid och där Tyskland gick från 1–3 till 3–3.

– Jag kanske går in lite för tufft i situationen, samtidigt känner jag att min ena skridsko fastnar lite i isen så jag kommer med fart in mot henne. Olyckligtvis så har hon ryggen emot. Det är inget som är meningen. Jag spelar tufft och det blev olyckligt, säger Ljungblom om händelsen.

Trots att Damkronorna till slut vann över Tyskland med 4–3 efter straffar, tyckte Ljungblom att situationen var så jobbig i lördags kväll att hon inte ville ge några intervjuer.

Efter söndagsmorgonens träning var Modoforwarden redo att möta pressen.

– I dag mår jag bra. Det gäller att släppa det som hände i går, men det var tufft då. Vi har ett fantastiskt lag som står bakom en och jag fick till mig att det kan hända alla där ute och att det inte var något som var menat, säger Ljungblom, född och uppvuxen i Skövde.

”Var ledsen”

Lina Ljungblom hade gjort ett mål och en assist, Sverige ledde med 3–1 och gick mot tre säkra poäng när allt förändrades.

Från omklädningsrummet kunde hon höra jublet när tyskorna kom ikapp.

– Jag var väldigt nervös och sedan hörde man gång på gång att de gjorde mål. Det var tufft och man var ledsen, berättar hon.

Nu får i stället Emma Murén, som varit 13:e forward i de två inledande matcherna, ersätta Ljungblom.

Damkronorna har fortfarande chansen att vinna gruppen inför de två avslutande gruppspelsmatcherna som spelas inom loppet av knappt ett dygn.

Först väntar Ungern på måndagskvällen, sedan gruppledande Tjeckien på tisdagseftermiddagen.

Ungern har vunnit över Tyskland, men har sedan två raka förluster mot Tjeckien och Danmark.