Harmonisk Hansdotter firade titeln

Publicerad 2016-03-19

Alpint. Frida Hansdotter avslutade slalomsäsongen med en tredjeplats - och fick sedan lyfta kristallpokalen för segern i slalomcupen.

– Helt magiskt att äntligen få ha globen i mina händer, säger svenskan.

Redan klara slalomcupsegraren Frida Hansdotter blev trea i finaltävlingen i St Moritz, Schweiz.

Efteråt fick hon fira både pallplatsen och titeln i grencupen, som hon säkrade i slovakiska Jasna för två veckor sedan - genom att placera läpparna mot kristallpokalen.

– Den blir lite tung efter några intervjuer. Men nu ska jag kolla på den och bara njuta. Det känns helt fantastiskt. Och otroligt kul att avsluta så bra, säger 30-åringen till TT.

Hansdotter klättrade från sjätte plats efter första åket och landade på prispallen för åttonde gången i vinter, på elva tävlingar.

– Det är min höga lägstanivå som gör att jag står här i dag. Jag har jobbat hårt för att vara på topp i varje åk, säger hon.

Hittat harmonin

Hemligheten bakom framgången är många års arbete och erfarenheter.

– Jag har hittat vad som passar mig. Det är inte bara att sätta tekniken utan det gäller att ha harmoni i livet, säger Hansdotter.

Efter slalomcupsegern ser hon slutet på karriären, men hon siktar på att göra två säsonger till.

– Det ska bli kul med ett VM här i St Moritz (2017) och så ser jag fram emot OS (Pyeongchang, Sydkorea, 2018) som jag hoppas blir en bra avslutning, säger hon.

"Mitt fel"

Mikaela Shiffrin vann finaltävlingen överlägset: 2,03 sekunder före slovakiskan Veronika Velez Zuzulova och 2,31 före Hansdotter. Den unga amerikanskan som fick säsongen delvis förstörd av en knäskada vann därmed samtliga fem slalomtävlingar hon ställde upp i.

– Det är så skönt att vara tillbaka och att vinna igen. Det var mitt stora mål när jag rehabtränade, sade 21-åringen till SVT.

Hon gratulerade Hansdotter.

– Jag vet hur det känns. Hon har alltid varit där men inte riktigt nått ända fram, vilket till viss del varit mitt fel. I år fick hon chansen och hon tog den. Kul, sade Shiffrin.

Maria Pietilä Holmner slutade sexa, Anna Swenn-Larsson blev 19:e och Emelie Wikström körde ur i andra åket.

I herrarnas storslalom blev det tre gånger Frankrike på prispallen. Thomas Fanara vann före Alexis Pinturault och Mathieu Faivre

André Myhrer låg på tionde plats efter första åket men körde ur tidigt i det andra.

Den sammanlagda världscupsegraren Marcel Hirscher, Österrike, hade redan före finalen säkrat titeln även i storslalomcupen. Han blev femma i St Moritz.

TT

Följ ämnen i artikeln