Modo om förbundets beslut: "Djupt orättvist"

TT

Publicerad 2020-03-15

Modo får spela vidare i hockeyallsvenskan. Arkivbild.

Svenska ishockeyförbundet har avslutat hela säsongen i förtid – och inga lag flyttas upp och ned mellan serierna.

Det väcker protester från både Modo och Väsby.

Modo hade 1–1 i matcher i den hockeyallsvenska finalen mot Björklöven när säsongen abrupt tog slut. Chansen att flyttas upp till SHL gick om intet när hockeyförbundet på söndagen, på grund av coronaviruset, beslutade att det inte blir någon upp- eller nedflyttning mellan serierna.

SHL:s bottenlag Leksand och Oskarshamn får spela i högsta serien även nästa säsong, medan hockeyallsvenskans topplag Modo och Björklöven blir kvar i näst högsta serien.

"Orimligt"

Modo har inte mycket till övers för förbundets beslut.

"Vi anser att det är djupt orättvist att möjligheten att kvala uppåt i seriesystemet inte ska avgöras på sportsliga grunder utan via en extremt snabb beslutsprocess. Vi anser också att det är orimligt att de lag som sportsligt presterat sämst under säsongen är de stora vinnarna", skriver Ö-viksklubben i ett pressmeddelande.

Även Väsby kritiserar Svenska ishockeyförbundets beslut och tänker överklaga till Riksidrottsnämnden, skriver Aftonbladet.

Väsby har en lyckad säsong bakom sig i hockeyettan och skulle spela i kvalserien mot bland annat AIK och Kristianstad, de två bottenlagen i hockeyallsvenskan.

Nu blir AIK och Kristianstad kvar i näst högsta serien, medan Väsby inte får chansen att spela sig upp.

– Ska man dra undan mattan under fötterna på oss ska det gälla alla, nu premieras de som har förlorat hela säsongen medan vi som vunnit allt straffas, säger Väsbys klubbchef Tom Tärnström till Aftonbladet.

"Måste göra undantag"

Enligt tidningen har Väsby lämnat flera förslag om hur situationen ska lösas – allt från spel inför tomma läktare till att alla lag i kvalserien flyttas upp eller till och med lottning.

– Det är extraordinär situation där vi hoppats på mer flexibilitet och kreativitet. Det handlar om en säsong där man måste göra ett undantag när det händer en jävla världskatastrof, säger Tärnström.

Förbundets ordförande Anders Larsson till Aftonbladet:

– Jag har full förståelse för att man inte tycker det är ett roligt beslut, men att bryta säsongen var nödvändigt och det får en del konsekvenser.