Så hanterar skidskyttarna sociala medier

Marie Carlsson/TT

Publicerad 2020-02-17

Sebastian Samuelsson är väl medveten om att det han säger kan mötas av mycket reaktioner i hans sociala medier.

Kommentarer på sociala medier kan kosta dyrbar energi för idrottare under ett mästerskap – eller ge kraft.

Sebastian Samuelsson har stängt av sina kommentarer, men han tar fortfarande emot privata meddelanden från personer som inte gillar det han säger.

– Jag har lärt mig att hantera det, säger han.

När den tidigare dopningsavstängde Alexander Loginov från Ryssland tog guld i sprinten kallade Samuelsson det för "en skam för idrotten" – något han var väl medveten om skulle skapa reaktioner i sociala medier.

– Det är något man funderar över snabbt innan man går in i den mixade zonen. Jag vet att om jag säger något nu blir det reaktioner och då kan jag lika gärna säga precis som jag tycker. Eller så ska jag inte säga något alls, men det tycker jag är fel också, säger Samuelsson.

"Väldigt grovt språk"

Han valde snart att stänga av kommentarerna på sin Instagram, förutom från personer han känner.

– Egentligen är enda anledningen till det att jag inte vill att de andra följarna jag har ska behöva skrolla igenom 50 kommentarer där hälften av dem är på ryska och väldigt grovt språk. När jag stängde av dem så förflyttades sörjan till mina privata meddelanden, så jag tar fortfarande del av budskapet.

TT: Kostar det dig energi?

– Inte så mycket. Jag kan ju välja att inte gå in och kolla också. Första gångerna vid OS i Pyeongchang var det jobbigt, men nu vet jag att de där reaktionerna kommer.

"Ville logga ut"

Samuelsson säger samtidigt att han har varit befriad från elaka kommentarer som gäller hans prestation, något som norskan Ingrid Landmark Tandrevold fick uppleva under damernas sprint. Efter att hon haft problem vid inskjutningen, som syntes i norsk tv, skrev en person i Norge att hon skulle "hålla käft" och att tränaren borde skicka hem henne.

Hon visade upp meddelandet hon fått på sin Instagram och utvecklade för NRK:

– Jag har funderat på om jag ska stänga av sociala medier under VM, eftersom det kan ta energi, men det kan också ge energi. Men när man får sådana meddelanden vill man bara "logga ut" från hela världen, det är inte kul alls, sade hon.

Bland de svenska skidskyttedamerna som TT pratat med säger alla att de varit förskonade från den typen av kommentarer.

– Och det är jag så himla tacksam för. Det har ju hänt att jag har gjort dåliga tävlingar, och då har jag fått hundratals meddelande där folk verkligen har stöttat mig. Sådana gånger blir man verkligen rörd, säger Mona Brorsson och fortsätter:

– Man märker också hur känslig man är mot det negativa. Jag minns att jag fick ett mejl en gång med hur dålig jag var och ”du borde åka hem” – men det som var så himla kul var att jag fick ett till mejl där den här personen bad om ursäkt.

"Konstiga råd"

– Jag köper att idrott berör. Folk blir uppspelta, glada, arga, ledsna. Men den som sitter hemma måste också ha en viss självdisciplin, säger Brorsson.

Hanna Öberg vittnar också om en positiv stämning i hennes kommentarsfält, som hon har helt öppet på Instagram.

– Jag fick ett väldigt fint stöd efter sprinten, och det värdesätter jag, säger Öberg.

Linn Persson berättar att hon kan få några "konstiga råd" ibland, men att det överlag mest är hejarop även på hennes sociala medier.

– Det kan vara kul och lite tröstande att läsa att "vi vet att du kan bättre". Någon skrev något i stil med ”synd att målet var någon millimeter från träffen”, det var väldigt sött skrivet, säger Persson.