Så var Sundhages fem år som förbundskapten

Publicerad 2017-07-29

Fotboll. Fyra slutspel på fem år, en tredjeplats och ett silver.

Här är Pia Sundhages tid som förbundskapten för Sverige.

Tillträdet

Pia Sundhage presenteras som ny förbundskapten för Sverige 1 september 2012, efter fem framgångsrika år i USA med bland annat två OS-guld och ett VM-silver, redo att ta över efter Thomas Dennerby.

– Det har varit minst sagt omtumlande. Jag har lämnat en dröm och går in i en annan kan man säga, sade hon på sin första presskonferens.

Första matchen

Sundhages första match blev en träningsmatch mot Schweiz i Växjö. Sverige visade upp ett "nytt" spelsystem i form av klassiska 4-4-2 och vann med 3-0.

– Jag är glad över de tre målen. Vi kommer nu att leta efter ett forwardspar och där vi kan bli oerhört farliga i anfallsspelet. Det här är början på en fantastisk resa, sade Sundhage.

EM 2013

Inför mästerskapet på hemmaplan var förväntningarna höga, både hos Sundhage och laget och hos svenska folket. Efter en skakig premiär mot Danmark (1-1 och två missade svenska straffar) spelade Sverige upp sig och blåste fram till semifinal med en fartfylld offensiv. Väl där blev det förlust mot Tyskland med 0-1 på Gamla Ullevi i Göteborg, efter ett nesligt bortdömt mål av Lotta Schelin. Sverige fick nöja sig med att tacka av hemmapubliken i halvtid i finalen på Friends arena.

Trots besvikelsen av att inte spela final var Sundhage nöjd med hemmaturneringen.

– Det är väldigt positivt. Tolfte spelaren, en massa media, och vi har fått lyckats säga bra saker. Jag är jättestolt över det här laget.

Nytt spelsystem

Efter EM började Sundhage och assisterande förbundskaptenen Lilie Persson att jobba in ett nytt spelsystem - 4-1-3-2 - med en släpande balansspelare bakom ett tremannamittfält, med tanken att det skulle ge ett längre anfallsspel till VM i Kanada 2015.

– I sommarens fest var det rock'n'roll, det var rakt fram och full rulle ner till hörnorna och inspel. VM i Kanada kommer med största sannolikhet att spelas på konstgräs och då tror vi att vi behöver hålla i bollen lite längre, förklarade Sundhage.

Spelsättet gav bra resultat och Sverige gick obesegrat genom VM-kvalet, med 32-1 i målskillnad.

Tillbaka till grunderna

När förberedelserna inför VM i Kanada 2015 började på allvar började det dock synas brister i det svenska spelsättet. Först blev Sverige sönderläst av Schweiz under en landskamp i Eskilstuna i april, och inför den sista landskampen inför avresan var Sverige efter intern kritik tillbaka till 4-4-2.

Efteråt var spelarna nöjda trots 3-3 mot Danmark.

– Det kanske är den bästa vägen att gå, sade Lotta Schelin.

VM 2015

Trots resultaten och med skador på flera spelare inför mästerskapet reste Sverige till Kanada med drömmar om en VM-medalj. Gruppspelet klarade Sverige med nöd och näppe. Tre oavgjorda matcher mot Nigeria (3-3), USA (0-0) och Australien (1-1) gjorde att Sverige fick förlita sig på resultaten i övriga grupper för att gå vidare som en av de fyra bästa grupptreorna. Sedan blev åttondelsfinalen mot Tyskland en rejäl kalldusch: 1-4.

Efteråt ville Sundhage inte göra analysen att Sverige halkat efter världstoppen.

– Det återstår att se. Det här är en match. Det är bara att ta nya tag och fundera över vad andra länder har som inte vi har.

Kritik

Efter VM riktades kritik mot Sundhage från de allsvenska klubbarna, och det spekulerades i att hon skulle hoppa av jobbet i förtid. Men Sundhage beslutade att bli kvar kontraktstiden ut, över OS i Rio de Janeiro.

EM-kval och nytt spelsystem - igen

Efter VM ville Sundhage satsa framåt igen, och introducerade ett 4-3-3-system lagom till EM-kvalet och fick genast resultat. Under hösten 2015 vann Sverige sina tre EM-kvalmatcher mot Moldavien, Polen och Danmark med sammanlagt 7-0.

OS-kval

I mars 2016 lyckades Sverige i Rotterdam säkra en OS-plats genom att slå både Norge och Schweiz med 1-0 och sedan spela oavgjort, 1-1, i den avgörande matchen mot Nederländerna. Det var framförallt defensiven som tog Sverige till OS, med gedigna försvarsinsatser i alla matcherna.

– Sverige har inte tagit medalj i ett OS och det är klart att det måste vara vårt mål, sade Sundhage.

OS 2016

Väl i Brasilien gick inte allt enligt plan. Efter en 1-0-seger över Sydafrika i premiären förlorade Sverige med 1-5 mot hemmanationen i den andra gruppspelsmatchen. Sverige hämtade sig dock och gick vidare till kvartsfinal efter 0-0 mot Kina. Väl där väntade USA. Sverige ändrade om till en betydligt mer defensivt inriktad uppställning och tog matchen till vad som blev till ett klassiskt straffdrama där Lisa Dahlkvists kyla vann över Hope Solos försök till psykningar. Sedan fick Sverige revansch på både sig självt och Brasilien i semifinalen, som även den avgjordes på straffar inför ett fullsatt Maracanã.

I finalen föll Sverige mot Tyskland men silvret - Sveriges första OS-medalj - sågs ändå som en bragd.

– Vi ska gratulera oss själva till en bra turnering. Vi har vunnit en silvermedalj. Det är jätteviktigt att det budskapet kommer fram, sade Sundhage efteråt.

EM-kval

Efter OS-succén förlängde Pia Sundhage sitt kontrakt med Svenska Fotbollförbundet, och förberedde sig på att leda laget även över EM i Nederländerna. Sedan är det dock över. Sverige säkrade EM-platsen i den näst sista kvalmatchen och Sundhage gjorde klart att medalj var det uttalade målet. I slutet av november 2016 meddelar förbundet att Peter Gerhardsson tar över som förbundskapten efter EM.

EM 2017

Efter OS-silvret gick Sverige in i EM som en av medaljkandidaterna. I gruppspelet blev det först 0-0 mot Tyskland, sedan seger med 2-0 mot Ryssland och kvartsfinalplatsen var i stort sett i hamn. Sverige gick vidare som grupptvåa trots förlust med 2-3 i den avslutande gruppmatchen. Men i kvartsfinalen blev hemmanationen Nederländerna för svår.

Doetchinhem, TT:s utsända

Följ ämnen i artikeln