Svahns nya succé – vann sprinten i Dresden

Simon Sjöstrand/TT

Publicerad 2020-01-11

Linn Svahn (mitten) jublar efter sprintsegern i Dresden.

Ingen Stina Nilsson, ingen Jonna Sundling.

Då klev nya sprintstjärnan Linn Svahn fram och vann världscupsprinten i Dresden – där även Maja Dahlqvist var på pallen.

– Så kul att ha henne bredvid mig, sade Svahn.

Den 20-årige skidtalangen höll sig framme direkt i stadssprinten i tyska Dresden och var snabbast av svenskorna i kvalet, på sjätte plats. Det följde hon upp med segrar i både kvartsfinalen och semifinalen – och var än en gång bäst när det gällde i finalen.

Svahn kopplade greppet direkt och efter en rafflande spurt korsade hon mållinjen 21 hundradelar före slovenskan Anamarija Lampic och 26 före Maja Dahlqvist.

Efteråt strålade hon i SVT.

– Det är en bra dag, en superbra dag. Det var fan skönt det där. Jag kände mig stark och kunde följa min plan, sade Svahn.

"Var revanschsugen"

Stjärnskottet, som var utanför truppen i vinterns Tour de Ski, fick sitt stora genombrott i schweiziska Davos i december när hon i karriärens andra världscuptävling vann sprinten i konkurrens med hela världseliten. Det följde hon upp i Planica i Slovenien helgen därpå genom att först gå till ännu en final individuellt och sedan vinna säsongens hittills enda lagsprint tillsammans med Maja Dahlqvist.

I Planica föll hon på upploppet i den individuella finalen.

– Jag var revanschsugen. Jag ville visa att det inte var en engångsföreteelse i Davos, sade Svahn, som nu har kört tre finaler på tre försök.

Hennes seger i Dresden var bara ytterligare ett bevis på de svenska damernas dominans i sprint, då Sveriges två främsta åkare i sprintcupen, Jonna Sundling (förkyld) och Stina Nilsson (skadad), missar helgens tävlingar.

"Mer pondus"

Svahn och Dahlqvist, som kommer bilda lag i söndagens lagsprint (Evelina Settlin och Linn Sömskar i det andra), hade taktiken klar inför finalen:

– Planen var att ta ledningen första varvet och sedan kände jag mig stark så jag pushade från backen, om man nu kan kalla den det, och det gick bra, sade Svahn i SVT:s sändning.

Dahlqvist:

– Jag är jättenöjd att vara på pallen. Jag åker med mer pondus nu.

Svahn:

– Det är så kul att ha Maja bredvid mig på pallen. Hon var så bra i fjol och har haft det tuffare i år så det var så kul att få med henne på podiet.

– Jag ser fram emot att tävla i morgon.