Kravet: Sänk PL-lönerna eller straffas

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2020-04-03

Anställda hos flera Premier League-klubbar tvingas gå ner i lön under coronakrisen.

Samtidigt tjänar de största stjärnorna miljoner utan att spela.

Nu höjs politiska röster om att klubbarna även måste sänka spelarnas löner – eller straffas ekonomiskt.

Förhandlingar pågår mellan Premier League och spelarfacket gällande lönesänkningar på grund av de ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin.

I italienska Serie A och spanska La Liga har storklubbar som Juventus och Barcelona meddelat att samtliga spelare, som Cristiano Ronaldo och Lionel Messi, tillfälligt går ner i lön. Men ett unisont besked från högstaligan i England – där det är spelstopp fram till minst den 30 april – låter ännu vänta på sig, samtidigt som en del klubbar sänker lönerna för andra anställda.

Det har fått högt uppsatta politiker att höja rösterna.

Vill se regeringsbeslut

Konservativa Julian Knight, ordförande för kommittén för digitalisering, kultur, media och sport i det brittiska underhuset, har skickat en skrivelse till finansministern och partikamraten Rishi Sunak.

– Vi står inför en motbjudande situation när stjärnspelare som inte arbetar fortsätter att tjäna hundratusentals pund (motsvarande miljontals svenska kronor) i veckan samtidigt som de som arbetar med att få klubbarna att överleva förlorar i lön, säger Julian Knight och fortsätter:

– Om Premier League inte agerar för att lösa den här krisen måste regeringen agera med att straffa klubbarna betydligt finansiellt, för att ersätta dem som har tommast i plånboken.

Konservativa hälsoministern Matt Hancock håller med:

– Jag tror att alla måste spela sin roll i den när nationella ansträngningen, och det inkluderar även fotbollspelare i Premier League, säger Hancock.

Lineker Tottenham-kritisk

Flera av den engelska högstaligans klubbar har tagit egna initiativ i coronakrisen. Till exempel har Norwich meddelat att spelare och lagledning donerar motsvarande 2,5 miljoner kronor (200 000 brittiska pund) till de som drabbats av viruset. Men den summan, och mer därtill, är vad många av de största Premier League-stjärnorna tjänar på en arbetsvecka.

Tottenham har permitterat 550 av sina anställda utanför laget och sänkt deras löner med 20 procent, samtidigt som spelarnas löner ännu är orörda. Experten Gary Lineker, tidigare anfallare i "Spurs", är kritisk.

– Jag tycker inte att Tottenham har hanterat det här speciellt bra. Vad de gör med sina anställda gillar jag inte, säger han till BBC och fortsätter:

– Det är klubben som har sagt att spelarna ska fortsätta ha sina löner, men vi får se hur spelarna reagerar.