Stödpaketet till idrotten – så fördelas det

TT

Publicerad 2020-04-06

Många får något – men ingen blir riktigt nöjd.

Riksidrottsförbundets förslag till fördelningen av de statliga 500 stödmiljonerna till idrotten är lagt.

Satsningen på barn- och ungdomsidrotten är tydlig.

Riksidrottsförbundet har satt upp tio riktlinjer för hur stödpaket ska lindra idrottens ekonomiska kris, orsakad av pandemin.

– Ju viktigare det här beloppet är, desto större förlorare kommer man känna sig som, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet, till SVT.

Bland annat kan föreningar få kompensation för uteblivna deltagare, men man måste samtidigt redovisa besparingar på grund av coronaviruset. Det för att undanröja risken att ställa in tävlingar i hopp om att få ersättning.

Generellt kan uteblivna publikintäkter kompenseras – men inte uteblivna inkomster från sponsorer.

– Jag tror att alla kommer att känna sig som förlorare, de kommer att tycka att "jag fick inte full kompensation" och det kommer man inte att få. Det är det som är problemet och det är klart, ju mer hotad man känner sig och ju viktigare det här beloppet är, desto större förlorare kommer man att känna sig som, säger Björn Eriksson.

RF utgår från fyra grundprinciper i sin fördelningspolitik. Bland annat prioriteras föreningars överlevnad och barn- och ungdomsidrott.

– Det har varit en känsla av att nu gäller det att visa upp att vi kan och att vi vill tänka på det allmänna. Framför allt de här övergripande principerna känner jag ett väldigt starkt stöd för, säger Eriksson till SVT.

Barn- och ungdomsidrotten blir den stora vinnaren.

– Därför att idrott bygger så väldigt mycket på att det kommer nya generationer. Det är dem man känner alldeles extra mycket för om de skulle drabbas, säger Björn Eriksson till SVT.

Följ ämnen i artikeln