"Jag är inte här bara för att delta"

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2019-12-27

Ebba Andersson. Arkivbild.

Sverige kommer för första gången till ett Tour de Ski helt utan pallplatser från världscupvinterns distanslopp.

Tar den trista trenden slut i och med Ebba Anderssons comeback från skada?

– Jag vet inte alls hur jag står mig mot världseliten. Men jag är inte här bara för att delta, säger hon.

Det är inte alla som har en sådan tydlig relation till sitt högra knä som Ebba Andersson. När hon i november ramlade under en löptur var det tredje gången i karriären som just det knät gick sönder, och med den förstörda säsongsinledningen började 22-åringen fundera på om hon över huvud taget skulle orka med en till rehabiliteringsperiod.

– Jag har varit med om det här förut och den vetskapen gjorde att jag inte visste om jag skulle orka ta mig igenom det här en gång till, säger Ebba Andersson som opererat sitt högra knä vid två tillfällen tidigare.

– Efter operationerna har jag hela tiden haft knäskadan som något jag behöver ta hänsyn till. Och att jag fick den här smällen igen, jag kände att det var så tröttsamt och förstod inte hur jag skulle orka gå igenom det på nytt.

Inleds på lördag

Men det gjorde hon. Med hjälp av sjukgymnasten Magdalena Moström och pappa Per-Ola, som också är hennes tränare, kom hon tillbaka snabbare än vad hon hade kunnat tro. Att hon nu planerar att stå på startlinjen i lördagens Tour de Ski-premiär, 10 kilometer fristil i schweiziska Lenzerheide, förvånar henne.

– Jag hade tidigare tänkt att Tour de Ski skulle vara en av de stora höjdpunkterna den här säsongen. Det är det fortfarande på ett vis, men nu har det handlat om att ens ta sig hit. Det har inte direkt varit en självklarhet. Efter beskedet från undersökningen (av knät) kände jag att touren inte alls var rimlig att sikta mot.

Noll svenska pallplatser

I fjol var Ebba Andersson Sveriges bästa distansåkare. Och hennes åkning har varit saknad i det svenska laget, som för första gången sedan Tour de Ski infördes 2006–2007 kommer till touren med noll pallplatser från världscupens inledande distanslopp, damer som herrar. Bäst hittills är Charlotte Kalla som blev sexa i skiathlon i Lillehammer.

– Vi har lite mer att bevisa på distanssidan, men det här är en av höjdpunkterna för säsongen och en del tränar medvetet för att vara i topp nu. Jag tror att vi kommer att flytta fram positionerna lite. Men vi ska inte ha för stora förväntningar på Ebba. Det viktigaste är att det fungerar för henne med knät, säger landslagschefen Lars Selin.

Andersson vill dock mer än att bara känna att knät håller. Framför allt vill hon göra bra enskilda lopp, men samtidigt vet man aldrig hur långt det kan räcka.

– Först och främst är jag så himla glad bara av att tävla igen. Det har känts så himla långt bort under så lång tid. Men när jag väl står på startlinjen, då kommer jag att vilja prestera så bra som möjligt. Det är inte så att jag bara är här för att delta. Men det kan ta några tävlingar innan jag verkligen är där jag vill vara, säger Ebba Andersson.