Halfvarsson femma: "Ska inte vara på pallen"

Publicerad 2020-01-01

Calle Halfvarsson visar fortsatt fin form i Tour de Ski – men är långt ifrån täten.

I nyårsdagens jaktstart i Toblach blev han femma bakom segrande ryssen och nye totalledaren Alexander Bolsjunov.

– Jag får fortsätta kämpa, säger svensken till SVT.

Calle Halfvarsson följde upp nyårsaftonens fjärdeplats på 15 kilometer i fri stil med en femteplats på jakstarten över 15 klassiskt i Tour de Ski i Italien. 30-åringen, som haft både sjukdoms- och skadeproblem under vintern, var 29,6 sekunder bakom segrande Alexander Bolsjunov och 4,8 sekunder från en pallplats.

– Det är ett okej lopp. Jag klappar igenom på tredje varvet och får lov att släppa. Men jag hämtar mig lite. Det blir ändå ok, säger Calle Halfvarsson till SVT.

– Placeringen är väl helt okej. Med den känslan jag hade på tredje (varvet) ska man inte vara på pallen.

Brutal Bolsjunov

Ryssen Bolsjunov, som tog över ledningen i totalen, var å sin sida 13,7 sekunder i mål före landsmannen Sergej Ustiugov på andra plats – trots att Bolsjunov startade en knapp halvminut efter Ustiugov. Finländaren Iivo Niskanen blev trea.

– Bolsjunov drog upp ett brutalt tempo direkt och var ganska snabbt ikapp Ustiugov. Det var tufft, säger Calle Halfvarsson.

Svensken avbröt

På fredag fortsätter herrarnas Tour de Ski med masstarten över 15 kilometer klassiskt i Val di Fiemme, den femte etappen av sju. Halfvarsson är fortsatt bäste svensk i touren, på en tiondeplats en minut och 36 sekunder efter Bolsjunov.

– Det är långt upp men jag får fortsätta kämpa. En topp tio-placering på den här touren skulle vara väldigt, väldigt bra, säger Halfvarsson.

Axel Ekström kom inte start i nyårsdagens tävling på grund av en förkylning och har avbrutit Tour de Ski som under torsdagen har vilodag.