Utspridda mästerskap präglar sportåret 2020

Mikael Forsell/TT

Publicerad 2019-12-27

Fotbolls-EM på tolv orter över hela kontinenten och OS i Tokyo.

Det blir höjdpunkterna under sportåret 2020, som också innehåller handbolls-EM på hemmaplan och en ny skidtour mellan Sverige och Norge.

Dessutom får Damkronorna börja om i B-VM i franska Angers.

Sommar-OS blir 2020 års största sportevenemang. Tävlingarna avgörs mellan den 24 juli och 9 augusti i den japanska huvudstaden där arrangörerna redan fått ta konsekvensen av den höga värme och luftfuktighet som väntar.

Extra krävande grenar som maraton och gång flyttas till den nordliga staden Sapporo, medan andra sporter får tidigare starttider än vanligt för att undvika hettan.

Efter massiv kritik mot några av de senaste olympiska spelen ekonomiska vågspel har Tokyoarrangörerna försökt göra spelen mer hållbara och billigare genom att använda så många befintliga arenor som möjligt och inte bygga så många nya.

Därför blir tävlingarna utspridda över hela den väldiga mångmiljonstaden.

EM-final på Wembley

Men inget blir så utspritt som årets andra stora evenemang, herrarnas fotbolls-EM, som arrangeras på tolv olika platser runt om i Europa mellan den 12 juni och 12 juli. Sverige spelar sina gruppspelsmatcher i Bilbao och Dublin. Semifinaler och final spelas på Wembley i London.

Efter EM får landslaget ladda om till Nations League som spelas under hösten. Damlandslaget ska samtidigt försöka kvala in till 2021 års EM i England.

På vinterområdet blir det inga VM i alpint eller på skidor, däremot ett skidskytte-VM i Anterselva i norra Italien.

Intresset i skidvärlden riktas i stället mot Ski Tour 2020, ett nytt etapplopp som arrangeras mellan Sverige och Norge i februari, med start i Östersund och målgång i Trondheim. På programmet står bland annat sprint uppför skidbacken i Åre och en 38 kilometer lång etapp mellan Storlien på den svenska sidan gränsen och Meråker i Norge.

Handboll hemma

Damkronorna åkte ur A-gruppen i årets VM i Finland och får försöka ta sig tillbaka till eliten via B-VM som avgörs i franska Angers i april. Herrlandslaget Tre Kronor spelar A-VM i Schweiz i maj.

Största idrottsevenemanget på hemmaplan blir herrarnas handbolls-EM i januari, där Sverige spelar gruppspel i Göteborg och förmodad mellanrunda i Malmö. Finalspelet avgörs i Stockholm. I juni spelas Scandinavian Invitation i ny skepnad, som den första mixedtävlingen på Europatouren i golf, på Bro Hof utanför Stockholm.