Svenska IOK-höjdaren vill flytta OS-invigningen

TT

Publicerad 2024-04-25 08.48

Gunilla Lindberg. Arkivbild.

Skrota planen att hålla OS-invigningen i Paris i sommar på floden Seine.

Det anser den svenska IOK-höjdaren Gunilla Lindberg.

– Jag skulle nog föredra att det är på en stadion, säger hon till Radiosporten.

Svenskan Gunilla Lindberg, som sedan många år är ledamot i Internationella olympiska kommittén, anser att arrangörerna borde överge planen på att hålla sommarens invigning av OS i Paris på båtar på floden Seine.

– Jag skulle nog föredra att det är på en stadion, där man har lättare att kontrollera ingångar och utgångar, säger Lindberg till Radiosporten.

Frankrikes president Emmanuel Macron uppgav nyligen att invigningen kan flyttas på grund av säkerhetshot.

– Om vi ser att det finns risker, beroende på våra analyser, har vi andra alternativ. Det finns både en plan B och en plan C, sade Macron.

OS-invigningen i Paris den 26 juli är tänkt att bli den första att arrangeras utanför en arena. Omkring 10 500 aktiva ska åka båt i 6 kilometer längs med Seine.

– Det är många som drar sig för det konceptet, både aktiva och ledare, säger Gunilla Lindberg.

Ett alternativ är att båtfärden kan kortas och sluta vid Eiffeltornet. Ett annat alternativ verkar vara att hålla en mer traditionell invigning på fotbollsarenan Stade de France.

Arrangören hade tänkt att båtfärden skulle kunna följas av 600 000 åskådare längs floden, men tidigare i år reducerades antalet åskådare till 300 000 av säkerhetsskäl.

Efter terrordådet i Moskva nyligen har Frankrike skärpt säkerheten ytterligare kring OS, på grund av rädsla för nya islamistiska terrordåd.