Hansdotter har hittat lugnet inför VM

Publicerad 2017-01-02

Alpint. Hur hittar man ny energi när säsongen blivit plattare än förväntat?

Jo, över en tallrik pannkakssoppa.

Frida Hansdotter firade nyår på österrikiskt vis och tycker att åkningen börjar falla på plats inför tisdagens tävling i Zagreb.

Slalomstjärnan Frida Hansdotter har inte klivit upp på prispallen sedan i mars förra året, i S:t Moritz.

Det börjar närma sig nästa tävling i den schweiziska skidorten, VM i februari - men trots de uteblivna resultaten känner den 31-åriga svenskan att hon är på rätt väg.

– Jag börjar hitta tillbaka till självförtroendet jag åkte med förra säsongen (då det blev seger i slalomcupen). Jag kände mig mer stressad innan jag fick min fjärdeplats (i Sestriere den 11 december). Nu i Semmering (den 29 december) var jag 15 hundradelar från fjärdeplatsen och gjorde ett bra förstaåk. Det börjar falla på plats, säger hon.

Ingen oro

Hansdotter känner inte att hon behöver göra något visst resultat i de kommande tävlingarna för att vara med och slåss om medaljerna i VM.

– Jag vet att jag har det bara jag får ihop det. Nu kommer det ett block med tävlingar och det tycker jag är jättebra. Får jag inte ihop det där vet jag att jag kommer att ha ett jättebra träningsblock in mot VM. Så det känner jag inte någon oro för, säger hon.

Missräkningarna under hösten förklaras till viss del av problem med materialet, vilket har satt sig i huvudet.

– Det har strulat lite och jag har inte kunnat lita på mig själv och min åkning. I vissa partier har jag mest stått och funderat "kommer det att sitta?" i stället för att gå på och köra. Jag måste våga, jag måste lita på att grejerna sitter och inte tveka. Men jag vet vad jag kan och jag kommer att visa det.

Fin middag

Inför tisdagens tävling i Zagreb har det svenska laget tränat i Obdach och det blev inget överdådigt nyårsfirande.

– Det är ganska tråkigt. Vi fokuserar på träning och när det ligger en tävling den 3 (januari) är det den som gäller, säger Hansdotter.

Den österrikiska nyårsmenyn som det svenska laget avnjöt tillsammans föll dock Hansdotter i smaken.

– Det blev "Frittaten-Suppe", en pannkakssoppa. Det är faktiskt min favorit. Sedan fick vi en fin stek och till efterrätt chokladmousse.

TT: Och det kan man åka bra skidor på?

– Det tror jag absolut.

TT

Följ ämnen i artikeln