Krismöte om ishockey-VM i morgon

Mikael Forsell/TT

Publicerad 2020-03-16

Blir det något ishockey-VM i maj? På tisdag kan ett besked komma. Arkivbild.

Ishockey-VM är ett av få stora idrottsevenemang som fortfarande inte har ställts in.

På tisdagen håller Internationella ishockeyförbundet ett styrelsemöte.

– Där och då kommer den frågan att vara stor på agendan, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson till TT.

Hittills har Internationella ishockeyförbundet ställt in damernas A-VM i Kanada och B-VM, där Damkronorna skulle ha spelat i Frankrike. Men än dröjer besked om hur det blir med herrarnas mästerskap.

Herrarnas VM ska spelas i Zürich och Lausanne mellan den 8 och 24 maj, men det ser allt mer osäkert ut sedan smittspridningen av coronaviruset ökat.

Svensk hockey följer noggrant utvecklingen.

– Jag har nära dialog med vår internationella ordförande René Fasel. Vi pratades vid i fredags och hade mejlkontakt i lördags, säger Anders Larsson..

Medverkar på distans

På tisdag har Internationella ishockeyförbundet ett styrelsemöte och där kommer frågan att behandlas.

– Nu har Sverige ingen representant där, men jag kommer att medverka, på distans, säger Anders Larsson.

Världens länder stänger gränser och inför reserestriktioner samtidigt som de stora ishockeyligorna har stängt ner sin verksamhet. NHL beslutade i torsdags att skjuta upp säsongen och svenska SM-slutspelet har ställts in.

Vill inte spekulera

TT: Blir det något VM?

– Jag vill inte spekulera i det. Vi får avvakta och följa läget. Det är internationella förbundets beslut och vi har fullt förtroende för hur de agerar.

René Fasel har bland annat föreslagit att VM skulle kunna flyttas till något annat land, som Vitryssland eller Ryssland.

– Jag har sett en del uttalanden från René och jag vill inte spekulera i det utan vi får se vad vårt internationella förbund kommer fram till.

Förutom den nationella ishockeyn har sex träningslandskamper i april mot Norge, Danmark och Finland, som Tre Kronor skulle ha spelat inför VM, redan ställts in.