Bolt inför sista mästerskapet: "Jag är redo"

Publicerad 2017-08-01

Friidrott. Usain Bolt gör sitt sista mästerskap i London.

Då låter han meddela:

– Jag är redo.

Han har bland annat åtta OS-guld, elva VM-guld och dubbla världsrekord på sitt cv.

Men som redan är känt, och som knappast gått någon friidrottsfrälst förbi, gör jamaicanen sin sista säsong - sedan lägger han skorna på hyllan och avslutar en fenomenal karriär.

VM i London blir därmed hans sista internationella mästerskap.

Bolt kommer till VM med det beskedliga årsbästat 9,95 på 100 meter, vilket han sprang in på i Diamond League-tävlingen i Monaco för några veckor sedan. Vad kommer han in med för form till mästerskapet, månntro?

Ska man tro den 30-årige världsstjärnan så är den på uppåtgående.

– Senast jag sprang gjorde jag det på 9,95. Det bevisar att formen är på rätt väg. Det är ett mästerskap och det två inledande loppen (försök och semifinal) är bra genomkörare för mig, säger han på en presskonferens.

– När jag dyker upp till ett mästerskap, så vet man att jag är väl förberedd och självsäker.

"Obesegrad, ostoppbar"

Han tillägger sedan kaxigt, men med glimten i ögat:

– Usain Bolt pensionerar sig som obesegrad i individuella tävlingar, obesegrad, ostoppbar. För mig skulle det vara den ultimata rubriken.

Snabbast i år - under godkända vindförhållanden - har den unge amerikanen Christian Coleman varit med 9,82 under de amerikanska collegemästerskapen i början av juni. Vem Bolt ser som sin främste konkurrent håller han höljt i dunkel. Han singlar fram samtliga som tar sig till final som stora konkurrenter:

– De sju löparna som springer finalen med mig kommer alla att vara tuffa att slå.

Han ser sig ändå som en underdog.

– Det är vad jag själv läser och vad mina lagkompisar säger till mig, säger han.

Tjuvstart enda plumpen

Hans enda plump i mästerskapsprotokollet kom under VM 2011 då han tjuvstartade bort guldchanserna på 100 meter. I stället vann landsmannen Yohan Blake.

Annars har Bolt varit omutlig individuellt sedan OS 2008 i Peking, där han plockade hem två guld - 100 meter och 200 meter. 200-metersguldet från det mästerskapet är också det han är mest stolt över under sin karriär.

– Det var min största dröm när jag växte upp, att få bli olympisk mästare på 200 meter. När jag också slog världsrekordet (19,30, ett rekord han putsat till 19,19) så visste jag inte hur jag skulle reagera.

Bolt beträder den tartanklädda Olympiastadion under de två första dagarna av VM, 4 och 5 augusti, då herrarnas försök, semifinaler och final på 100 meter går av stapeln. Han har tidigare deklarerat att han inte kommer att springa 200 meter.

TT-AFP

Följ ämnen i artikeln